Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради казуса с гражданството му

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков – бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

Случаят беше насочен първоначално към несъществуващата вече Специализирана прокуратура. През 2021 от спецзвеното отказаха да разследват казуса с двойното гражданство на Кирил Петков като обявиха, че специализираната прокуратура не е компетентна да се занимава с казуса и го изпраща на Районната прокуратура. Тогава районният прокурор на София Невена Зартова обяви, че Петков не е извършил престъпление като е декларирал, че има само българско гражданство, въпреки че това обстоятелство не е вярно.

„Тази невярна информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Поради тази причина екипът от прокурори в Районна прокуратура постанови отказ да бъде образувано досъдебно производство“, заявява Невена Зартова, ръководител на Софийската районна прокуратура на 16 декември 2021.

Днес, обаче, от районната прокуратура посочват, че от доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

Източник: bntnews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *