Държавният архив в Кърджали организира на 9 юни Ден на отворените врати по случай Международния ден на архивите Връчва ежегодните грамоти „Дарител, направил най-ценното дарение за 2022 г.“, „Читател на архива за 2022 г.“ и „Приятел на архива за 2022 г.“

На 9 юни 1948 г. под егидата на ЮНЕСКО в Париж е създаден Международния съвет на архивите. Близо 60 години по късно през 2007 г. с решение взето на Общо събрание на Международния съвет на архивите проведено в Квебек, Канада е прието тази дата да се отбелязва като Международен ден на архивите. Този избор е одобрен от изпълнителния комитет на МСА и приет от цялата архивна общност.

Държавните архиви са част от културно историческото наследство на нацията, а съхраняваните документи са богат и разнообразен извор на информация за процесите отразяващи развитието на човечеството. Обществената представа за дейността на архивите често пъти е неясна и архивите се възприемат като документи, които представляват интерес само за историци, изследователи или научни работници. Това възприятие оказва негативно влияние върху финансовите ресурси и човешкия фактор, които управляващите отделят за Държавните архиви. За да градим бъдещето, трябва да опознаем  миналото, а именно Държавните архиви са институцията грижеща се за съхраняването, опазването и популяризирането на документалното богатство. Важно е да се знае, че архивните документи са  доказателство за съществуването и дейността на различни институции, а също така и на значими личности с принос в развитието, както на отделно населено място, така и за развитието на страната.

На 9 юни 2023 г. се навършват и 75 г. от създаването на Международната архивна общност и неговото отбелязване  има за цел да подчертае още веднъж значението и необходимостта от съществуването на архивите и на професията архивист.

Традиционно на този ден се обявяват номинациите в категориите за дарител,  читател и приятел на архива.  В категорията „Дарител на архива за 2022 г.“ беше номинирана г-жа Тамара Ивановна Димитрова дарила на Държавен архив – Кърджали лични документи на г-н Иванко Маринов. Документи обхващат периода 1960-2021 г. и отразяват дейността на поета, писателя, публициста, краеведа и съвременен будител Иванко Маринов (Иван Маринов Димитров),  значима личност в научния и културен живот от  региона на Източните Родопи и за страната ни.

Дарението включва документи от биографичен характер, документи от творческата дейност, работни варианти на неговите произведения „Градът-Кръстопът“– три книги писани в периода 1999-2002 г. и отпечатани в периода 2006-2009 г., „Били небили“ – 2002 г., „Аналози“, „Улица Републиканска“, „По различните хора“ – 2001 г., „Болестта на куклите“ – 1995. Освен работните варианти са дарени и всички издадени негови книги. Към творческата му дейност са предадени  и художествени произведения, разкази, есета, стихове писани в периода 1973-2014 г. Поезия писана в периода 1960-2006 г.  и публикувана в местната и централна преса. Интервюта, публикации и  краеведски материали за периода 1981-2009 г. Включени са също документи от служебната и обществена дейност на Иванко Маринов, както и голямо количество фотодокументи, както негови лични снимки, така и снимки издирени, съхранени и използвани при издаването на неговите книги и са ценен източник на информация за изследователите.

В категорията „Читател на архива за 2022 г.“ беше номинирана  арх. Петя Александрова Назърова, направила 7 посещения и използвала 140 а.е., като нейните проучвания са свързани със създаването на различни обекти, учреждения, предприятия с икономическото, стопанско, културно развитието и изграждане на Кърджали.

В категорията „Приятел на архива за 2022 г.“ беше номиниран г-н Павел Тенчев  главен редактор на  Общинско радио Кърджали, който допринесъл най-много за популяризирането на дейността на архива сред обществеността.

 

Изготвил:

Гергана Димитрова

началник отдел „Държавен архив“ – Кърджали

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *