Почина поетът Петър Анастасов, свързан с Кърджали Той беше дългогодишен председател на журито на Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“

Нов живот

На 7 юни 2023 годин почина един от най-забележителните поети на България Петър Анастасов, съобщиха от семейството.

Той е роден на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Завършва прогимназията в родното си село, а след това руска гимназия в София. Следва българска филология в Софийския университет. Известен период от време е главен редактор на вестник „Комсомолска искра“, както и директор на издателство „Христо Г. Данов“. Освен това е главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“.

Години наред връчваше наградата от конкурса „Петя Караколева“

Автор е на стихосбирките „Зимна нежност“, „Тройно огледало“, „Площад на хълма“, „Както те обичам“, „Единствено безсмъртие любов“, „40 стихотворения“, „Този черен бял свят“, Хубава и проклета си“ и др.

Освен поезия, Анастасов е известен и като драматург и сценарист на филми. Той пише пиесите „Обещай ми светло минало“, „От сняг помилвана душа“, „Голям колкото малка ябълка“, „Четирите посоки на света“, „Църква за вълци“ и „Живите от мъртвата махала“. По негов сценарий е заснет филмът „Църква за вълци“, както и телевизионните новели „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“, „Оттатък ставаш невидим“, припомня „Марица“.

С писателката Петя Александрова, лауреат за 2015 година

От създаването на Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“, организиран от община Кърджали и СБП, до преди година Анастасов беше председател на журито.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *