Обявиха Жана Шукерска и Ибряма за мултикултурни хора За 11 пореден път връчиха наградата „Мултикултурният човек“ в Кърджали

Нов живот

В Арт галерия «Кръг» връчиха за 11 пореден път Наградата „Мултикултурният човек“ в Кърджали. Тази година бяха удостоени музикантът Иво Папазов-Ибряма, превърнал музиката в живот, а животът – в кауза, и Жана Чакърова – Шукерска за нейната искрена отдаденост на каузи в името на доброто, което има много имена, а хиляди хора всеки ден се нуждаят от него.

Двамата тазгодишни носители на наградата са прославили Кърджали в България и по света. Двамата имат много общи неща, защото по различен начин са помагали на хората в труден момент, казах пред гостите на събитието кметът инж. Хасан Азис.

Приемам отличието като една прашинка от една велика мултикултурна нация, дала на близо 300 милиона души днес писменост, възможност за изразяване и мисъл, сподели Жана Чакърова-Шукерска, след като получи наградата. Шукерска е дългогодишен директор на Българския червен кръст в Кърджали.

Благодаря на Господ, че съм роден тук, каза Иво Папазов-Ибряма след връчването на наградата.

Той е носител на огромен брой престижни награди, сред които е Световната музикална награда на BBC за принос в музиката с албума си „Панаир“ /2005/, специалната артистична награда на най-големия фестивал на световната музика Womex в Лисабон /2022/. Отличен е от президента Румен Радев за приноса му към българската култура и за разпространението в цял свят на културните традиции на България и за 70-годишнината от рождението му /2023/.

Иво Папазов-Ибряма е не само един от най-талантливите представители на българската ромска общност, но и на световната музикална сцена. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Кърджали през 2002 година.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *