Кметът на Неделино Боян Кехайов: Надяваме се правителството да обърне внимание на финансирането на малките общини

Валери КОВАЧЕВ

Много се надяваме и разчитаме на новото правителство на промяната наистина на обърне внимание на финансирането на малките общини, които имат читави проекти, основният критерий да не бъде броят на населението. Досега не можехме да получаваме средства поради ограничен брой жители на малките населени места. Проблемите в тях са  свързани най-вече с изграждането на ВиК съоръжения за снабдяването им  питейна вода. За нас няма значение колко жители живеят в дадено населено място, казва кметът на община Неделино Боян Кехайов във връзка с очакванията му за 2022 година.

Община Неделино е може би една от малкото в България, в която сто процента уличните лампи са подменени с енергоспестяващи. В този момент чувстваме ползата, при нас увеличението на сметките не е в троен или четворен размер. Ние не сме си правили дори и за миг илюзия да се върнем към годините преди 2015 г., когато до 11 часа през нощта в града имаше улично осветление, а в селата нямаше въобще. В момента уличното осветление в Неделино и във всички села е през цялата тъмна част на денонощието. Осветлението е и сигурност. Усеща се и по нивата на престъпност. Когато е осветен един участък той не генерира престъпност, второ създава комфорт и чувство сред хората, че наистина зад гърба им има някой, който да мисли за тях. Нашите очаквания са държавата да компенсира високите разходи  за ток принципно, но ние не изпитваме чак такива затруднения, каквито изпитват други общини. Взехме изпреварващи мерки, уточнява кметът.

Очакванията ни в инфраструктурен план са за една успешна година, тъй като имаме осигурени средства за доста обекти, които ще бъдат изпълнени през тази година. В социален план да продължат всички социални програми чрез увеличаване на капацитета им и задоволяване на потребностите на населението, ще разчитаме на правителството за отпускане на средства за текущата издръжка на общините, което да ни даде малко увереност и сили да работим в полза на хората, заявява Боян Кехайов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *