Дариха хладилна инсталация за погребални нужди на мюсюлманите от Чернооченско

Исмет ИСМАИЛ

Ферхад Кадир от село Свободиново дари преносима хладилна инсталация за съхранение на покойници, за нуждите на мюсюлманското население в района на община Черноочене.
Тя ще се съхранява в централната джамия на Черноочене. При изявена нужда ще се предостави на семействата на покойниците о района.
Проблемите, изпитвани в дните на погребението на хората са общо известни, казаха присъстващите на петъчната молитва в централната джамия.
Имаминът Шабан Мюслюм от свое име и от името на мюсюлманското настоятелство благодари на дарителя Ферхад Кадир.
Той уточни, че сега специалните погребални камери стават два. Припомни, че преди две години първата преносима хладилна инсталация е дарена от семейството на Айхан Сали, които са гурбетчии в Западна Европа.
Камерите запазват тялото на покойника продължително време в домашна обстановка, както лятото така и зимата. През топлите дни предотвратява хигиенно-санитарни проблеми при поклонението в дома или при транспортиране на трупа на дълги разстояния.
През студените дни няма да е нужно да се изключва отоплението в помещението където е покойника.
От джамийското настоятелство припомниха, че от близо 7 години Община Черноочене разполага със специализиран автомобил за погребални, нужди като дарение от побратимената община Селчуклу – Кония в Република Турция.
Ритуалната кола разполага с резервоари за чиста и използвана вода, хладилна камера, маса за измиване и генератор за електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *