На неделна разходка из забележителностите на Златоград и природните феномени край Бенковски

Китното малко градче Златоград е най-южният град в България, разположен в близост до границата с Гърция. Градът притежава редица културни и природни забележителности, благодарение на които е една от предпочитаните дестинации за туризъм в България. Сред най-големите забележителности в Златоград е етнографският ареален комплекс „Златоград“, който се намира в самото сърце на града. Стотици туристи посещават ежегодно града, където се организират и различни фестивали, а повече информация за тях можете да намерите на сайта на общината.

Къде се намира Златоград?

Градът е разположен в южната част на Родопите в долината на река Върбица. Разстоянието от Пловдив до Златоград е около 152 км., от София – около 312 км., а от Варна приблизително 440 км. По-близките големи градове са Кърджали и Смолян, като и двата са на около 57 км. Най-лесният и удобен начин да стигнете до Златоград е с автомобил, но можете да го направите и с автобус/ маршрутка от близките областни градове.

Забележителности в Златоград

Както вече споменах в Златоград има редица културни и природни забележителности, които могат да бъдат посетени в рамките на един уикенд. Започвам разходката с една от най-интересните забележителности в Златоград – Етнографският ареален комплекс Златоград.

Етнографски ареален комплекс Златоград

Комплексът е най-голямата забележителност в Златоград и е част от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Открит е 24 май 2001 година като първия частен етнографски ареален комплекс в България. Представлява музей на открито с десетки сгради във възрожденски стил, действащи занаятчийски работилници и дюкяни, гостилници, механи, кафенета, както и къщи-музеи. Намира се в един от кварталите на Златоград, известен още и като Стария град. Къщите тук са издигнати от камък, кирпич и дърво. От варосаните кирпичени части на къщи произлиза и едно от старите имена на града – Беловидово.

Етнографски ареален комплекс

Разхождайки се по калдъръмените улички на старата част на града ще усетите възрожденския дух и приказната атмосфера, която витае във въздуха. Ще имате възможност да видите и да се запознаете с процеса на работа в най-различни работилници – тъкачна, ножарска, сарашка, грънчарска, златарска, гайтанджийска, терзийска. Оттук можете да си купите различни видове сувенири, ножове, керамика, кожени изделия и т.н.

Етнографски ареален комплекс

 

Сувенири от различните работилници

Един от най-популярните обекти в комплекса трябваше да бъде някогашната воденица, по-известна като Вунцовата воденица, състояща се от три съоръжения – валявица (дъща), тепавица и воденица-караджейка. Когато отидохме там се оказа, че има две сгради – едната постройка с надпис воденица беше заключена, а другата се оказа ресторант.

Вунцовата воденица

Археолого-етнографски музей

Археолого-етнографският музей е част от Етнографския ареален комплекс Златоград. Музеят се помещава в една от най-красивите къщи, обявена за архитектурен паметник на културата. Някога е принадлежала на заможния производител на аби и търговец на тютюн – Александър Чанов. В музея ще видите различни експонати, свързани с традиционния бит и облекло на златоградчани, като освен това можете да получите и печат за книжките със 100-те национални туристически обекта.

Църква Успение Богородично

Църквата „Успение Богородично“ е една от основните забележителности в Златоград. Построена е през 1834 година, което я прави една от най-старите църкви в Средните Родопи. Храмът е вкопан близо половин метър в земята. В двора има килийно училище, където децата са се учили да пишат върху пясък, насипан в плитки дървени сандъчета. В съседното помещение се намира свещоливницата, където са отливали свещи.

Църква Успение Богородично

Килийното училище

Музей на съобщенията

Това е единственият подобен музей в България. Основан е през 1987 година и се стопанисва от Български пощи. Музеят е разположен в реставрирана къща, обявена за паметник на културата. Тук ще откриете ценни експонати, снимки, пощенски марки, теглилки, стари телефони и телеграфни апарати, кантари и т.н. Освен като музей сградата функционира и като редовна пощенска станция.

Музей на съобщенията

Храм Св. вмчк Георги Победоносец и Взаимното училище

Църквата Св. Георги Победоносец и Взаимното училище се намират в старата част на Златоград. Разположени са в общ двор, красиво подреден и поддържан.

Взаимното училище и храмът Св. вмчк Георги Победоносец

Храм Св. вмчк Георги Победоносец

Храмът датира от 1871 г., но е осветен година по-късно. От 1978 г. е обявен за недвижима културна ценност с местно значение. За по-голямата част от жителите на Златоград църквата е по-известна като Новата църква.

Взаимното училище (Музей на просветното дело)

20 години по-рано е построено Взаимното училище с дарения и доброволен труд на златоградчани. Това е и първото светско училище в Южна България. В момента училището е реставрирано и в него се помещава музей на просветното дело. В музея ще откриете възстановка на класна, учителска и битова стая на учителя, както и експонати свързани с просветното дело.

Паметник на Дельо войвода

Паметникът на Дельо войвода се намира в центъра на Златоград пред общината.

Паметник на Дельо войвода

Кафене Старият град (кафе на пясък)

Ако сте уморени след дълга разходка не пропускайте да посетите кафене Стария град, където ще имате възможност да опитате типичното за Златоград въртяно кафе на пясък. Мястото е емблематично за града, като вътре ще откриете интересни снимки през годините, различни видове джезвета,  колекция от мелнички за кафе, грамофони и т.н.

Кафене Старият град

Природни забележителности около Златоград

Само на около 10-12 км. от Златоград можете да посетите известните причудливи скални форми между селата Добромирци и Бенковски. Ако се вгледате по-внимателно и с малко въображение ще забележите скални образувания с форма на крокодил, лъвска глава и гъба. На около 6 км. от тези места се намира и друго известно скално образувание – слонът.

Тракийски скален култов комплекс Крокодила

Първо ще попаднете на тракийския скален култов комплекс Крокодила. Освен скалата, която удивително много прилича на крокодил, ще откриете още тракийско светилище с жертвеници, провирало и шарапани.

Тракийски скален култов комплекс Крокодила

Природен феномен Гъбата

Само на няколкостотин места от Крокодила се намира друга природна забележителност, известна като Гъбата. Тя се намира на около 1 км. преди Бенковски от лявата страна на пътя Златоград – Бенковски. В близост до пътя има информационна табела, така че няма как да я пропуснете. Можете да я видите отдалеч, както и да се разходите до нея. Гъбата има височина около 2 м. и диаметър на шапката около 3 м.

Природен феномен Гъбата

Природен феномен Слонът

Скалното образувание Слонът е най-популярният природен феномен в околността. Намира се до село Каялоба в източната част след Джами махле (махалата с джамията), на около 300 мeтра след втория завой. Погледнат отдалеч ще забележите как хоботът на слона оформя сводообразна дупка. И до ден-днешен този обект е свещено място за местните хора. На много места по близките дръвчета ще видите вързани шарени парцалчета, гривни и кончета.

Природен феномен Слонът

Източник: oneticketjustgo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *