Възраждане призовава БСП да напусне управлението

България участва в изпращането на военна помощ за Украйна чрез европейския механизъм за подкрепа на мира, заявиха от „Възраждане“ в декларация от парламентарната трибуна. Затова от партията призоваха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова да подаде оставка, а БСП да напусне управляващата коалиция.

Декларацията беше прочетена от Елена Гунчева от „Възраждане“. Тя отбеляза, че от трибуната на това Народно събрание, както и в изявления по медиите, от БСП многократно са заявявали, че няма да допуснат България да окаже военна помощ на Украйна. Гунчева цитира и изказване на Корнелия Нинова от 1 април в парламента, в което заявява, че БСП няма да позволи със средствата, с които разполага, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия и боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба.

Гунчева посочи, че през февруари и март ЕС е отпуснал 1 млрд. евро по линия на европейския механизъм за подкрепа на мира, които ще допринесат за укрепване на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили и защитата на цивилното насилие срещу продължаващата военна агресия. Чрез договорените мерки за помощ ще се финансира предоставянето на оборудване и спомагателни материали като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ, както и военно оборудване и платформи за произвеждане на смъртоносна сила с отбранителни цели, отбеляза тя. Гунчева каза, че България по никакъв начин не е заявила, че не иска да участва във военната помощ, която ЕС оказва на Украйна.

Както посочи преди ден и Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност, България участва във въоръжаването на украинската армия, каза депутатът от „Възраждане“. Всякакви декларации и твърдения в обратния смисъл се обезсмислят от твърденията на европейските институции и техните представители, смята тя.

Ето защо от ПГ на „Възраждане“ задаваме въпроса на г-жа Корнелия Нинова кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция, каза Елена Гунчева.

В отговор Борислав Гуцанов („БСП за България“) заяви, че Гунчева е изнесла „твърде невярна информация“. БСП пределно ясно сме казали, че по никакъв начин няма да участваме в гласуване, свързано с даване на военна помощ за Украйна, посочи той и допълни, че Нинова е заявила своята позиция и като вицепремиер, и като председател на БСП. Не правете внушения, които са твърде далеч от истината, призова Гуцанов. БСП е била последователна в позицията си и по никакъв начин няма да я промени, заяви той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *