Великият гайдар Петър Янев огласи Дрангово, след две години прекъсване отново се извиха кръшни хора (Видео+Снимки)

След двегодишно прекъсване заради извънредната епидемична обстановка бе възстановен традиционния селищен празник на Дрангово. В двора на училището, където се провежда повече от двадесет години, се събраха да се повеселят стотици жители и гости на селото.

Празникът започна с изпълнение на танцовата група към училището на фона на химна на Родопите „Бела съм, бела юначе”  и развяване на български знамена. Последва изпълнение на химните на България и на Европейския съюз.

При откриването на празника кметът на селото Радостина Чилингирова изрази радостна си, че след две години отново всички заедно могат да веселят. Пожела на съселяните си и гостите здраве, късмет и благоденствие.

Тай като празникът е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост директорът на училището Мирослава Ликова награди изявилите се през учебната година ученици.

 

Заслужени аплодисменти получи празничната ученическа програма, подготвена по сценарий на Галя Ненова, преподавател по български език и литература.

Със специален поздрав се включиха и малките палавници от Детска градина „Славейче”.

След това започна фолклорна програма с оркестър „Рожен” от Смолян и големият български гайдар Петър Янев. Мнозина, останаха изненадани, когато го видяха и в ролята на кларнетист. Въртяха се продължителни кръшни хора, на които дранговчани са майстори.

С голямо нетърпение бе посрещната общоселската томбола, от която десетки си тръгнаха с впечатляващи награди – саксийни цветя, големи плюшени играчки,  електроуреди и кухненски прибори, неща които винаги ще им напомнят за дата 21 май 2022 г. Най-голямата награда – агне, се падна на 8-годишната Елиф Хъзова. За да прибере красивото и нежно животинче и помогна майка й.

Празникът продължи до късно с музикално веселие със инструменталистите  и изпълнителите Симеон Заимов, Алекси Димитров и местните певци Андрей Мъсърлиев, Динка Менова, Пламена Манолова, Джулияна Енчева и младият гайдар Радостин Ислямов. Включи се и Дени Сираков от Пловдив, възпитаникът на музикалното училище в Широка лъка.

Организатори на празника бяха кметството, Основно училище „Васил Левски” и Народно читалище „Васил Левски 1952.”

Текст и снимки: Валери КОВАЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *