Представители на медии от Кърджали завършиха обучение за реакции при наводнения

Валери КОВАЧЕВ

Група журналисти от различни медии в Кърджали, сред които  и от „Нов живот” , завършиха обучение по теоретична и практическа подготовка на представители на медиите за реакция при наводнения по проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакции при наводнения”. То се проведе в Учебния център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /ГД ПБЗН/ в село Бошуля, Пазарджишка област.

Теоретичната подготовка проведоха лекторите – главен инспектор Злати Дрянов от Регионална дирекция на „ПБЗН” в Стара Загора и Иван Гьошев от РС „ПБЗН” във Велинград. Журналистите от Кърджалийска, Смолянска, Хасковска и Пазарджишка и Пловдивска област бяха запознати с правните основи при защита на бедствия, мерките за намаляване на риска от наводнения и защита на населението, разбирането на риска от наводнения. Най-голям интерес предизвика темата за ролята на медиите в интегрираното управление на риска от наводнения –преди, по време и след наводнения.

Хората търсят новини, които са своевременно и непрекъснато актуализирани, ясна и недвусмислена информация, съответстваща на техните потребности, подробна, коректна и надеждна. В случай на извънредна ситуация искат да знаят дали, кога и къде трябва да се евакуират. Залитанията към скандали, сензационен преразказ на фактите не е желателно.

Ролята на медиите в интегрираното управление на наводненията е спрямо взимащите решения и спрямо населението. Връзката с институциите им трябва да бъде непрекъсната и да получават информация от тях.

По време на наводнения се създават щабове, който трябва да имат говорител, за да бъде информацията канализирана.

Ролята на медиите е съществена не само при наводнения, но и преди това, както и след наводнения. Те трябва да предоставят информация за уязвимостта на населението, за действията на институциите при управление на наводненията, да осигуряват навременна информация за условията и потребността на засегнатите хора. Разпространяват актуална информация, информират за предприетите действия от властите, предлагат какво да се прави, улесняват комуникациите между засегнатите хора, стана ясно по време на обучението.

Катерене по пожарникарска стълба, преминаване по висяща греда и по въже, изграждане на диги, управление на лодка, обездвижване на тяло на носилка на пострадал, обездвижване на долен и долен крайни при, хвърляне на спасително въже и обличане на спасителна жилетка бяха част от практическата подготовка. Тя бе проведена от старши инспектор Мирослав Сариев от РС „ПБЗН” в Хасково и инспектор Петър Тодоров от РС „ПБЗН” в Пазарджик.

Обучението беше организирано от Консорциум „Дикон – БЧК”, а възложител Главна дирекция „ПБЗН”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *