Деца играят шах в памет на Кънчо, турнирът е в Ардино на 28 май

Нов живот

Областен детски турнир по шахмат в памет на Хикмет Таибов – Кънчо организират Народно читалище „Родопска искра“ – Ардино и Шахматен клуб „Арда“- Кърджали.

Състезанието ще се проведе от 10 часа на 28 май 2022 година, събота, в бар-грил „Гоги“ в град Ардино. В него могат да участват само деца, родени след 1 януари 2008 година.

Турнирът ще се проведе в 7 кръга по швейцарската система, като времевата контрола е 15 минути + 3 секунди за ход. Броят на участниците е ограничен до 30, а записването става по вайбър на телефон 0895474730.

Хикмет Таибов – Кънчо е наричан талисманът на киното в Ардино. Роден е на 7 юни 1938 г. в многодетно семейство, поради което му се налага още 12-годишен да започне работа. На 18 години става касиер в киното в Ардино, където минава целият му трудов стаж.

Освен сръчен билетопродавач в Киното, той се е включвал активно в дейността на Читалището. Случвало се е да бъде кинооператор, разнасял е афиши и агитационни материали за културни прояви, подпомагал е организаторите на  изяви на самодейните колективи.

Кънчо притежава завидна природна интелигентност. Местната интелигенция го цени особено много за тази негова нестандартност и естествена предразположеност към културата. Освен популярността си в Киното, Кънчо има две хобита, в които проявява рядък талант. Едното от тях е тенисът на маса. Той се счита за един от инициаторите за полагане основите на тениса на маса в Ардино през 60-те години на миналия век. С тази своя дарба той опровергаваше самата природа, която го беше оставила неравностоен с единия крак.

Най-силно се изявява Кънчо с другото си хоби – шахмата. Той е добър шахматист-първоразрядник и не веднъж е представял Ардино на регионални и зонални турнири и състезания.

По инициатива на ръководството на Читалището в Ардино се организира детският турнир по шахмат в памет на Кънчо, който е роден на 7 юни 1938 година и напусна този свят преди девет години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *