Композиторът Крум Георгиев посвети детска песен на незабравимата журналистка Мара Михайлова

Златка Михайлова

Композиторът и диригент Крум Георгиев,  председател на Обществото за фолклор , представи в Хасково  два  диска с песни за деца.  В единия от тях е включена песен, посветена на Мара Михайлова /1901-1989/, журналистка, общественичка и краевед, наричана „будителката на Родопите”.

Първата жена журналистка в Източните Родопи издава със собствени средства и редактира в. „Арда“ в Кърджали, а след това вестник „Тракия“ в Гюмюрджина /днес Комотини, Гърция..Автор е на исторически, етнографски и фолклорни изследвания. „Моята задача не е нито политическа, нито пропагандна, нито комерческа, нито тщеславна. Искала съм само едно – да издиря, да разуча и опиша живота на населението в източните дипли на Родопа“, разказва приживе Мара Михайлова , цитирана от  журналиста  Тодор Коруев .

Песента, посветена на Мара Михайлова, е сътворена отдавна, сега дойде моментът да бъде записана на диск, каза Крум Георгиев на представянето в Хасково , аплодиран от многобройна публика. Изпълнители  на 22 –те творби са деца от читалищни формации в Стара Загора и Хасково.

Роденият в Кърджали Крум Георгиев след дни ще чества 90 годишен юбилей  и 70 години творческа дейност с голям  концерт в Държавната опера в Стара Загора. Той  е  носител  на много отличия, сред които знаковата международна награда „Оскар“ за фолклор, и най-високия приз на Министерство на културата – огърлие „Златен век“. Член  е на Международната академия за традиционно изкуство.

Снимки Янко Найденов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *