Светът тъгува по повод кончината на Елизабет Втора

Британската кралица Елизабет Втора почина днес на 96 години. Нейният трон ще бъде поет от най-големия ѝ син Чарлз. Валят съболезнования от цял свят. Британският премиерът Лиз Тръс в изявление пред „Даунинг стрийт“ 10 нарече смъртта на кралицата „дълбок шок за нацията и за света“.

Лиз Тръс заяви, че всички са потресени. Тя нарече Елизабет Втора „скала, върху която е изградена съвременна Британия“ и истински изразител на духа на Велика Британия.

Бившият премиер Тони Блеър каза:

„Ние загубихме не само нашия монарх, но и нашия матриарх, майката на нацията“.

В кратко изявление наследникът на трона, най-големият ѝ син Чарлз каза, че „кончината на кралицата е момент на най-дълбока скръб за него и членовете на цялото семейство“.

Той официално ще носи титлата крал Чарлз Трети.

Само преди два дни Елизабет Втора прие оставката на Борис Джонсън и назначи неговата наследничка Лиз Тръс. Вчера тя отложи видеосреща с министри, а днес сутринта от Бъкингавския дворец съобщиха, че е поставена под медицинско наблюдение.

Когато обаче започнаха да пристигат сведения, че най-близките членове на семейството са тръгнали към Балморал, в нацията се породи тревога.

Още няма подробности за причината за смъртта. По време на 70-те години на трона Елизабет Втора се смениха 15 премиери.

Десетки хиляди се събират пред Бъкингамския дворец, където националният флаг бе свален наполовина.

„Символ на помирението след двете световни войни“ – така я нарече канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че кралицата е била уважавана по целия свят заради своето състрадание, достойнство и отдаденост. По думите му тя е била „успокояващо присъствие през десетилетията на радикална промяна“.

Подобно беше изявлението и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него Елизабет Втора никога не е престанала да показва значимостта на постоянните ценности в съвременния свят със своята служба и отдаденост.

Френският президент Еманюел Макрон определи британската кралица като олицетворение на приемствеността на единството на британската нация, а от Белия дом окачествиха кралицата като един от най-силните съюзници на САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че с дълбока тъга е научил за кончината на британската кралица и поднесе съболезнования както на цялото Обединено кралство, така и на Общността на нациите.

Ирландският президент Майкъл Хигинс каза, че Елизабет Втора е била невероятен приятел, който е оказал голямо влияние върху връзките на взаимно разбирателство между двата народа.

„Кралица Елизабет Втора бе нещо повече от монарх. Тя очерта една ера“. Това заяви американският президент Джо Байдън в прокламацията си за смъртта на британската кралица.

Байдън допълни, че присъствието на Елизабет Втора е било „източник на комфорт и гордост за поколения британци, много от които не знаят какво е страната им без нея“.

В прокламацията си американският държавен глава подчерта отдадеността на Кралицата към дълг и силата на примера, който е давала.

За Кралицата Байдън допълни, че е помогнала за „специалната връзка“ между Съединените щати и Великобритания.

По-рано в съвместно изявление американският президент и Първата дама Джил Байдън описаха Елизабет Втора като „първият британски монарх, с когото хората по целия свят можеха да усетят лична и мигновена връзка“. В изявлението си те също изтъкнаха и ролята на Кралицата при формирането на общи ценности в Общността на нациите:

„Чрез демонстрирането на приятелство и уважение към новите независими държави по света, тя издигна каузата за свобода и насърчи трайни връзки, които спомогнаха да подсилят обичаните дълбоко от нея Общност на нациите в една общност, която поощрява мир и споделени ценности“.

В прокламацията си за смъртта на Елизабет Втора Байдън в знак на траур също нареди спускането на американските флагове наполовина на Белия дом, на обществените сгради и военни обекти.

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп в изявление със своята съпруга Мелания написа, че Елизабет втора ще бъде запомнена “с верността си към нейната страна и непоклатимата отдаденост към народа на тази страна“.

Друг бивш американски президент – Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама изтъкнаха службата към обществото на Елизабет Втора като посочиха, че на трона тя е демонстрирала “благоволение, елегантност, неуморими работни навици като по този начин въстава срещу очакванията за жените от нейното поколение”

Малко след новината за кончината Елизабет Втора имаше поставени цветя пред британското посолство във Вашингтон.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *