Една цяла тенис ера приключи: Федерер слага край на кариерата си

Една от най-големите легенди в историята на тениса и носител на 20 титли от Големия шлем – Роджър Федерер, сложи официално край на кариерата си. Швейцарският Маестро, който на 8 август стана на 41 г., обяви, че отборната надпревара Laver Cup ще е последният му турнир.

Надпреварата, в чието основаване самият той е деен участник, ще се проведе в Лондон от 23 до 25 септември.

„До цялото ми тенис семейство и отвъд него, от всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си. Искам да споделя няколко новини с всички вас“, започна посланието си Федерер.

„Както много от вас знаят, последните три години ме срещнаха с много предизвикателства под формата на контузии и операции. Работех усилено да се завърна в добра форма, но също така знам ограниченията на тялото ми“, припомни той, визирайки няколкото операции на коляното, които го извадиха от корта.

„Посланието на тялото ми е много ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекрая професионалната си кариера“, обяви голямата новина Федерер.

Швейцарецът ще завърши кариерата си с 20 титли от Шлема, изоставайки от Рафаел Надал, който засега има 22, и от Новак Джокович (засега с 21). По време на знаменитото си тенис пътешествие Маестрото завоюва общо 103 трофея, сред които 8 на Уимбълдън, 28 Мастърс-а и 6 титли на финалите на ATP. Той има и олимпийско злато на двойки, макар да не успя да стигне до най-важния медал на Игрите на сингъл.

Федерер прекара 310 седмици като №1 в световната ранглиста, което е второто най-добро постижение след това на Новак Джокович. Освен това заемаше първата позиция по време на рекордните 237 последователни седмици.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *