Europe insider: 100 000 бежанци от Конвоя на светлината ще щурмуват Гърция през Одрин

Около 100 000 мигранти в Турция се подготвят да преминат гръцката граница в петък, съобщи Europa Insider. „Конвоят на светлината“, както е наречена групата, избрал Одрин за мястото на нападение на границата, тъй като това е градът близо до Гърция и България. След това ще се придвижат на север през Балканите и в крайна сметка ще достигнат западноевропейски страни като Германия, Франция, Швеция, Холандия и Обединеното кралство.

Поради тази опасност от мигрантското нахлуване е увеличена охраната от гръцка страна.

Източникът посочва, че групата е под името „Конвой на светлината“, в нея са предимно бежанци от Арабския свят, със седалище в Турция.

„Конвоят“ обявява за първи път конкретни планове – операции за щурм на гръцката граница в петък, ако всичко върви по начертания им план.

На 4 септември в „Телеграм“ е създадена групата „Конвой на светлината“. Тя цели да мобилизира сирийските бежанци, отседнали в Турция, да влязат в Европейския съюз. Плановете се кроят онлайн през социалната мрежа от няколко дни и се следяха от 70 000 души. Организаторите призоваваха хората да си носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и аптечки. Членовете на групата сега наброяват повече от 85 000 души, по данни на гръцки медии.

По темата има отношение министерството на миграцията и убежището на Гърция. Министър Нотис Митакис казва, че е информирал за опасността от мигранти Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Агенцията за бежанци на ООН, както и Агенцията за управление на границите на ЕС и Европейския парламент.

В по-ранна публикация в „Телеграм“ бе обявен призив за бежанци с опит в здравеопазването, които да подпомогнат похода на „Конвой на светлината“. В друг пост беше направен пък подробен списък на доставките, с които членовете да се включат за участие.

Гръцкият вестник „Катимерини“ се свърза с един от модераторите на групата в социалната мрежа, който писмено отговори на развален английски език, че е на 46 години и експерт по киберсигурност. Модераторът заяви, че групата е създадена след като Турция започнала да депортира сирийците към домовете им, като същевременно планира доброволна програма за репатриране. Турците, каза той, ще оставят сирийците „при милостта на диктатора [Башар ал-] Асад“ и неговите милиции. Той също отрече всяка връзка с Турция или с политическа партия. „Уверявам ви, че не сме трафиканти“, каза той и добави, че те не се финансират от никого.

„Ще обявим кога ще бъде подходящо да се тръгне“, заяви неотдавна пред АФП плановете бежанецът, който пожелал анонимност.

Някои от организаторите на бежанския конвой вече живеят в ЕС, стана ясно от думите му.

Първоначално се очакваше керванът да бъде разделен на групи до 50 души, всяка от тях със собствен водач.

„В Турция сме от 10 години…Защитени сме, но западните държави трябва да споделят бремето“, пише администратор в едно от посланията в канала в „Телеграм“.

Не за първи път се създават такива онлайн групи като „Конвой на светлината“. Те са съществували още през 2015-а – годината на най-големия приток на мигранти и бежанци в Европа. Тогава Турция беше прихванала много мигранти близо до граничния град Одрин и тя им попречи да преминат огражденията. През 2020 г., когато Турция се опита да прекара десетки хиляди през гръцката граница, много групи се появиха, заявявайки лъжата, че границите са отворени.

Официално в Турция живеят 3,7 млн. сирийски бежанци. Мнозина се опасяват да не бъдат върнати обратно в родината след скорошната промяна на турската позиция спрямо Дамаск.

Президентът Реджеп Ердоган по-рано заяви, че се готви да върне в Сирия 1 млн. бежанци на доброволна база.

Гръцкият министър за защита на гражданите Такис Теодорикакос обвини на 10 септември Турция в „брутално и неморално използване“ на мигрантите без документи, пише в. „Катимерини“.

В интервю за телевизия „Скай“ той съобщи, че само през август 40 000 нелегални мигранти са се опитали да преминат в Гърция през границата по река Марица (река Еврос – така я наричат в Гърция), а от началото на годината броят им е достигнал 150 000.

„Нашето послание е никой да не преминава нелегално през Еврос, няма да го позволим“, подчерта министърът и допълни, че границата се охранява 24 часа в денонощието по решителен начин от полицията и армията.

Няма съмнение, че потокът от хиляди мигранти се движи от турска страна, добави Такис Теодорикакос и прогнозира, че това ще продължи „с цел да се изнудват Европа и Гърция“.

Атина отново излезе с искане пред Европарламента – за солидарно разпределение на мигрантите между всички европейски страни, предаде БНР. Тя предлага равномерно разпределение на бежанците между всички европейски страни и промяна в статута на хората с убежище, заяви в Брюксел министърът по миграцията Нотис Митаракис. Той посочи пред гръцките медии, че се налага обща европейска политика за борба с трафика на хора.

Атина предлага също всеки бежанец, получил убежище, да има право поне 3 години да живее и работи в европейска страна по негов избор.

В същото време гръцките медии съобщиха, че на сухопътната граница от турска страна се събират стотици мигранти, които всеки момент са в готовност да преминат в Гърция и след това в другите европейски страни. В отговор на тази информация Гърция засили охраната на границата с термокамери и дронове.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *