Хасан Азис: Стартът на интерконектора открива възможности за община Кърджали

Валентина ИВАНОВА

На проведената в НДК церемония по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България присъства и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той бе поканен на форума от домакина – президента Румен Радев.

За високото ниво на церемонията говорят имената на чуждестранните гости: председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука. В нея ще участват също служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Държавите в Балканския регион са изказали на срещата какви да бъдат следващите общи стъпки за преодоляване на газовата криза и за диверсификация на доставките на газ.

Урсула фон дер Лайен

Тръбопроводът минава и през територията на община Кърджали, където бе един от най-трудните за изграждане участъци – преминаването на тръбата под водите на язовир «Студен кладенец». Това предизвиква въпроса как Кърджали ще се възползва от съоръжението, който «Нов живот» зададе на Хасан Азис

Проектът предвижда до село Седловина да се направи допълнителна връзка, която да ни осигурява директно подаване на газ от главния газопровод към Кърджали. Надявам се положителното становище, което получих, да стане факт. Говорим и за значително по-добра цена за потребителите в града. В рамките на последните 15 години изграждаме газопреносната мрежа в града, и имаме общински, държавни и частни сгради, които са газифицирани. Това е огромен плюс за нас, коментира градоначалникът.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

На снимката: Инж. Хасан Азис и евродепутата Илхан Кючюк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *