Потребители на Центрове за настаняване от семеен тип за лица с увреждания от Кърджали се запознаха с възможности за трудова заетост

Терапия, съчетана с трудова заетост. Такава възможност бе показана сред хора с увреждания, настанени в Центрове за настаняване от семеен, както и сред посещаващи дневни услуги в Кърджали. Своя опит в това направление показаха от социалното предприятие в град Троян – Ателие „Декор“, в което хора с увреждания изработват топки от вълна с широкоспектърно приложение – от домакинството до декорация и масаж.

„Работейки, на първо място е много важно, че тези хора се чувстват пълноценни, независимо от техните дефицити. Трудово ангажирани, те стават по-адаптивни, повишава се тяхната самооценка, тяхното самочувствие“, каза за БТА Таня Цветкова от Ателие „Декор“. И даде пример с член на екипа, който е с детска церебрална парализа и лека умствена изостаналост, което обаче не му пречи да е пълноценен член на екипа.

„За мен е важно да се намери работа за конкретния човек, т.е. да се открият силните страни на човека и той да може да се чувства пълноценен“, допълни Таня.

Идеята за трудова заетост на хора с увреждания е и да осмисли по-пълноценно тяхното ежедневие.

„Да, ние извършваме определени дейности съгласно индивидуалните планове за подкрепа, оказваме грижи и подкрепа, но не осмисляме ежедневието на тези хора“, посочва Мюжгян Адем – директор на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Кърджали.

За това с екипа ѝ са потърсили и помощ в първите стъпки на това да бъде дадена трудова заетост на техните потребители в неравностойно положение. По думите на Мюжгян Адем, замисълът е да се почерпи опит, да се обсъдят с Центровете в общината възможности и идеи, за да се пристъпи към реализация. Но вече са обмисляни варианти за осигуряване на средства за материали, за работа с потребителите и за възможностите за вида изделия и реализацията ѝ. Един от вариантите е в партньорство с Троян в Кърджали също да се произвеждат топчета от вълна, а в реализацията на продукцията да си партнират с обществената пералня в родопския град.

„Тепърва ни предстои трудното – да се научим, да научим потребителите и да намери техните силни и слаби страни, за да започнем производство“, обяснява Мюжгян Адем.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *