Докато е в майчинство, Радостина Лулова покорява световни върхове

  • На 2 декември заминава за Полша на Европейско

Валентина ИВАНОВА

Радостина Лулова е позната като кинезитерапевт, но напоследък се прочу със спортните си успехи. Тя е от Кърджали. От малка е влюбена в спорта, макар че в семейството изявени състезатели, които да я стимулират. Започва занимания по бойното изкуство Дао-дао в старата гимназия в Кърджали когато е в 4-ти клас.

До 12 клас учи в Средно училище „П.Р.Славейков“ в родния си град, след което завършва специалност ‘Кинезитерапия’ в Националната спортна академия в София.

Срещата със спорта трибой се случва през 2015 година. Като студентка заминава за Естония по Европейската образователна програма Еразъм+. Там забелязват как тренира и я канят да тренира трибой. Дори участва в първото си състезание.

След дипломирането си започва работа като кинезитерапевт в Дома за медико-соцални грижи за деца. По-късно отваря свой частен кабинет и вече доста кърджалийци я познават и посещават.

Преди две години Радостина и съпругът й Александър Пеловски регистрират клуб „Юнак“. Отварят фитнес зала в Тракийския дом. Той също е състезател по трибой, но напоследък е концентриран като треньор на обещаващата кариера на жена си.

Силовият трибой е спорт от тежката атлетика и се дели на екипировъчен и класически. Кърджалийката се състезава и в двете дисциплини, което е рядко явление. Включва три движения с щанга: клякане с щанга, вдигане от лег и мъртва тяга.

И в Европа и по света напоследък набира популярност. У нас – също. В Кърджали бавно и трудно го налагат от клуб „Юнак“. Идват млади хора, но семейството ентусиасти не се отказват и се надяват да развият този спорт в родопския град.

В България вече има добри състезатели и в България. На предстоящото Европейското националният отбор тръгва със силен състав от девет души. От Кърджали е само Радостина.

В момента силовата атлетка е в майчинство. Отглежда първородна дъщеря, която покрай родителите си израства в спортната зала. Пет месеца след раждането Радостина вече започва ефективни тренировки. Тръгва и на големи форуми.

Първото международно състезание е Европейското по екипировъчен трибой в Чехия през май.

Там печели злато на клек и на тяга и сребърен в многобоя. След това става абсолютен шампион на България на републиканското първенство в Дупница в категория 63 кг. Класира се за „Арнолд класик“, най-големия спортен фестивал, който носи името на своя създател – легендарния актьор и културист Шварценегер. Тази година той се провежда в Бирмингам, Великобритания, през септември.

Преди дни Радостина и треньорът й Александър се връщат от Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания. Там тя печели сребърен медал на клек и бронзов – на мъртва тяга. Малко не й достига за отличие в многобоя – остава четвърта.

За амбициозната атлетка няма почивка. Изправена е пред ново предизвикателство. На 2 декември започва Европейското първенство по класически трибой в Полша. Времето за възстановяване на силите е малко. Рядко в такъв кратък период се насрочват две толкова сериозни състезания. Радостина както винаги тръгва с желание да покаже, че е сред най-добрите. Вярваме в нейния успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *