Земеделското министерство ще промени ставките на субсидиране след одобрението на Стратегическия план за земеделието

Започнахме процес на промяна на ставките на субсидиране в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., след одобрението му и самите фермери ще участват в разработките. Това каза пред журналисти в Университета по хранителни технологии в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Коментарът му е по повод исканията на браншовите организации в България за промяна на ставките за субсидиране.

По думите на Гечев служебният кабинет е констатирал, че има аномалии в някои от цените. Фермерите отчитат, че има изключително голяма инфлация и е тяхно право да протестират, отбеляза министърът. Формално е възможно да се спре стратегическия план, но не знам дали осъзнават какво ще стане, ако се случи, коментира той и допълни, че ще бъде направена много подробна разработка на разходите на всяка една от културите или отглеждането на животни.

Гечев обясни, че ставките по стълб 1 са в рамките на директните плащания, които са 13 процента от общите средства. Това, което можем да направим, е много реално разпределение на средствата на базата на разходите на съответните фермери, каза министърът.

Министър Гечев присъства в Пловдив на дипломирането на студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ). Във випуск 2022 година завършват 468 абсолвента, от които 338 бакалаври и 130 магистри. Пълните отличници са 11, съобщи доц. Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ. Считаме, че областите, в които подготвяме студенти са атрактивни и в отделни години имаме 75 процента реализация, коментира Спасов.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *