Кърджалийци обсъждат новия Общ устройствен план на града

Валентина ИВАНОВА

Арх. Иван Димчев от Национален център по териториално устройство – София е изготвил нов Общ градоустройствен план на Кърджали, който днес е предложен за обсъждане от жителите. Последната такава разработка на същия екип е от 2012 година и е достатъчно подробен и обемен. Заложени са параметри за развитието на града до 60 хиляди жители. Там е предвиден и околовръстен път, определени са за строителство и зоните по пътя за Резиденцията, към село Петлино и др.

Оттогава изискванията на новите частни собственици на терени, които постоянно се продават и препродават, се променят. Върви се към повече сгради и по-високо строителство, което вероятно налага изработването на нов план.

Днес в Бизнесинкубатора кърджалийци ще научат от първа ръка какво налага актуализирането и какви промени се предлагат.

Общият устройствен план /ОУП/ е законната база, върху която се развива един град. Определят се зоните – индустриални, жилищни и т.н., уточняват се параметрите на застрояване – височина на сградите в различните зони, уличната мрежа и др. Във основа на ОУП се разработват подробните устройствени планове /ПУП/ за всеки имот.

Припомняме, че по време на соца общите устройствени планове на градовете се правеха за дълъг период от време и се спазваха стриктно. Пет години не можеше да се правят промени.

Първият такъв документ е направен през 1956 от арх. Димитър Ганев. Арх. Михаил Савов подготвя следващия през 1972 година, когато се включва и новият тогава квартал „Възрожденци“.

В 17 часа на 8 декември 2022 година в Бизнесинкубатора авторите на „Нов Общ устройствен план на Кърджали“ ще представят своя проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *