Мощно земетресение, стотици са загинали в Турция и Сирия Земетресението с магнитуд 7,4 стана в южния турски окръг Кахраманмараш, последвали са над 50 труса с магнитуд до 6,6

Над 300 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин.

76 души са загинали и над 400 са били ранени при земетресението с магнитуд 7,4 в южния турски окръг Кахраманмараш,

последвали са над 50 труса с магнитуд до 6,6, съобщи турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от държавната телевизия ТРТ-Хабер, предаде БТА.

Загинали са граждани в окръзите Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп.

Трусът е регистриран в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, в 4:17 ч. местно време (3:17 ч. българско време). Земетресението е станало на дълбочина седем километра и е продължило 30 секунди.

Мощният трус е усетен на територията на цяла Турция, както и в съседна Сирия, където също се съобщава за много жертви, в Ирак, Ливан, Йордания, Кипър, Израел и Египет.

Най-тежко засегнати са десет турски окръга – Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп, Хатай, Адана, Килис, Адъяман, Диарбекир, Шанлъурфа, Османие.

Има много срутени сгради.

Хората, които са изпаднали в силна паника, са прекарали остатъка от нощта и сутринта на улиците.

Валията на Какраманмараш Йомер Фарук Джошкун заяви, че нанесените щети при земетресението са много сериозни. Валията на Малатия Хулуси Шахин съобщи за поне 140 рухнали сгради в Малатия.

В редица окръзи са прекратени учебните занятия. От Турския Червен полумесец отправиха призив към гражданите да даряват кръв.

По информация на ТРТ-Хабер първата държава, която е оказала помощ на турските власти след труса, е Азербайджан.

Междувременно от АФАД отправиха призив към хората да се обаждат по мобилните си телефони само в случай на опасност за живота им. 

Турският национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ обяви, че пуска допълнителни полети за най-тежко засегнатите от земетресението райони.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с валията на Кахраманмараш Джошкун. Ердоган посочи, че всички отговорни институции са в готовност за действие под координацията на АФАД, информира ТРТ-Хабер.

Спасителни екипи са изпратени в засегнатите от земетресението региони. Спешно са започнали работа министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, АФАД, валийствата и всички други институции, каза президентът.

Координираме работата, предприета след земетресението.

Надяваме се, че заедно ще преодолеем това бедствие в най-кратки срокове и с най-малки щети, и продължаваме работата си, добави Ердоган.

Жертви след земетресението има и в Сирия.

Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 човека в районите под контрола на президента Башар ал Асад, предаде Франс прес.

Броят на ранените достигна 639.

Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

АП съобщи за най-малко 20 загинали в контролираната от бунтовници северозападна сирийска провинция Идлиб.

Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Влаковете в северната част на страната са спрени като предпазна мярка. Пътищата и мостовете се проверяват, съобщи държавната информационна агенция САНА, цитирана от ТАСС.

Към момента няма данни за пострадали български граждани

след земетресението в Турция. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР), цитирани от БТА.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, поддържа се контакт и с представители на местната изселническа общност, информират още от МВнР.

Междувременно Съединените щати съобщиха, че са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия.

Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия.

Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

ВЕСТИ.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *