Инфекции, студ, измръзвания: страданията на хората в Турция Ситуацията в някои райони на земетресението в Турция е катастрофална

„Поставиха мобилна тоалетна чак от другата страна на улицата“, казва жена, която едва е успяла да се спаси от земетресението, разрушило дома на семейството в турския град Антакия. „През нощта нищо не виждаш в тъмнината – нима мога да оставя децата си тук сами“, казва тя.

Яземин Астан е майка на пет деца. Живее в силно опустошената от земетресения провинция Хатай. Заедно със съпруга си Хасан и децата обитава една от палатките, които са били издигнати два дни след трагедията. Вътре живеят общо 13 души, сред които и девет деца.

Дори боклукът не се извозва редовно

Подобно на безброй други хора, намерили временно убежище тук, Яземин е притеснена от невъзможността да се поддържа елементарна хигиена. Няма душове, нито подходяща тоалетна, споделят някои от засегнатите. Дори боклукът не се извозва редовно.

„Има голям риск от заболявания“, казва служител на турското Министерство по въпросите на социалното дело и семейната политика. „Поискали сме поне 25 мобилни тоалетни“, добавя той и обяснява, че отходното място е толкова препълнено, че изтича. А мръсотиите се разпространяват в района на палатките. Оживеният някога град Антакия сега е безлюден през нощта. В напълно разрушените квартали рядко се виждат други минувачи, освен войници. „Има хора, които са били евакуирани от града. А има и други, които все още са в Хатай. Те или чакат да погребат свои близки, или просто нямат къде да отидат“, обяснява доброволец от хуманитарна организация. Включително и заради разчистването на отломките, наоколо е пълно с прах и мръсотия.

Голям брой инфекциозни заболявания

В град Дефне, провинция Хатай, Турският лекарски съюз (TTB) предлага помощ на оцелелите. Всеки спасен от развалините може да получи медицинска помощ и лекарства. „Тук съм от шест дни“, разказва един от медиците, пожелал да остане анонимен. И признава: „Почистваме се с мокри кърпички, защото нямаме възможност да вземем душ.“ Друг споделя, че отпадните води от тоалетните отиват директно в близката река, което увеличава рисковете от болести. „Има тоалетни, но те не са чисти и са потенциален източник на инфекции, разстройства и треска. Водата трябва да бъде пречиствана“, настоява лекарят.

Той казва, че досега е лекувал поне 250 пациенти. Поне стотина от тях били с инфекциозни заболявания. „Наблюдаваме също, че гинекологичните заболявания се увеличават, защото тук никой не може да си вземе душ. Деца страдат от диария и обриви. Хората са принудени да носят едни и същи дрехи в продължение на много дни. Има и много пациенти с онкологични заболявания, но местният екип не може да им осигури необходимите лекарства. Студът е друг проблем. Медикът казва, че мнозина са починали от хипотермия през първите два дни след земетресението. Доброволци към турския Червен полумесец, които са били в селата около Къръкхан, разказват, че там има сериозна нужда от храна и лекарства. „Виждаме много сериозни организационни проблеми. За 8 дни можеше да се направи повече“, казва един от тях.

„Вземат се необходимите мерки“

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче твърди, че здравната система в района на земетресението функционира. Разкрити били мобилни аптеки, създадени били и координационни центрове за помощ, посочва той. „Вземат се нужните мерки срещу инфекции. В региона са изпратени ваксини срещу бяс и тетанус. Нашите здравни центрове помагат за снабдяването с хигиенни продукти“, заяви той.

Автор: Бурджу Каракаш

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *