Куче бе спасено от руините в Турция над три седмици след разрушителните земетресения

Спасители извадиха живо куче от руините на срутена сграда в Турция повече от три седмици след разрушителните земетресения в страната, предаде ДПА.

Над 50 000 души загинаха в Турция и в Сирия при земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6, които разтърсиха района на турско-сирийската граница в интервал от няколко часа.

Куче от породата териер е било спасено от руините в град Антакия късно снощи, предаде Анадолската агенция. Видеозапис показва как служител на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) държи в ръцете си оцелялото животинче.

Спасителите до голяма степен изгубиха надежда, че могат да открият още оцелели сред разрушенията от земетресенията. Териерът е бил намерен, след като спасителите чули шум, докато разчиствали отломки. Според спасителите кучето е оцеляло, защото е имало възможност да намери храна под руините.

Тяло на мъж, за когото се предполага, че е собственикът на териера, също бе намерено по време на спасителната операция за кучето. Животинчето е откарано в клиника за преглед.

При трусовете се сринаха или бяха сериозно повредени над 173 000 сгради.

Вчера в Газиантеп под отломките на срутена къща бяха намерени също пет овци и кози, съобщава още Анадолската агенция.

В засегнатите от земетресенията райони са създадени няколко центъра за грижи за домашни и улични животни. Турската организация за защита на животните – Хайтап, изпрати екипи на терен, които да спасяват или да се грижат за намерените животинчета.

В окръг Хатай палатковите градове са се превърнали в убежища за домашни любимци, пише Анадолската агенция. В националния парк Милет Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации е издигнала палатков град, в който засегнати от земетресенията хора живеят с домашни любимци, спасени от руините.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *