Строители влязоха в Старата гимназия в Кърджали, най-сетне започна ремонт 15 години след затварянето на сградата, тя ще бъде върната към живот

  • Министерството на образованието и науката финансира още 4 проекта на общината

Валентина ИВАНОВА

Строителна бригада влезе в сградата на бившето Основно училище „Георги  Бенковски“ на улица «Републиканска», където преди време се помещаваше Спортното училище и гимназия „Христо Ботев“. Бивши ученици и учители, а и всички кърджалийци с тъга гледаха години наред как пред очите им се руши зданието, известно още като Старата гимназия.

 

Работниците започнаха премахването на компрометираната дограама и настилките. В проекта е предвидена подмяна на покрива и съсипаната електрическа инсталация. За да стане готова за обитаване, ще бъде измазана и боядисана.

Намеренията на общинската власт в сградата да бъде настанено Основно училище „Св. Св.Кирил и Методий“, което сега функционира в Езиковата гимназия.

Министерството на образованието и науката през миналата година одобри за финансиране проекта на Община Кърджали за реконструиране и обновяване на Старата гимназия на стойност 1 999 800 лева.

По същата програма ще бъдат финансирани още 4 проекта на община Кърджали. Предвижда се да бъдат изградени пристройки към сградите на детските градини  „Чайка“ и „Щастие“, да бъде извършена реконструкция на бившата детска ясла номер 5 в областния град, както и да се изгради нова детска градина в квартал „Възрожденци“. Проектирането за тях е приключило. Безвъзмездното финансиране за всички тях е 2 906 300 лева и идва от централния бюджет.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

2 Отговори

  1. Вивиан каза:

    Наистина тъжно гледахме как се руши нашата гимназия, времето на нашата младост. Винаги, когато минавам от там си спомням как отивахме и се връщахме от училище.
    Време,което никога няма да се върне.

  2. Анонимен каза:

    Eeeee,nay-setne!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *