Да поставим Закона над всичко, това е първото, което трябва да свършим днес Парламентарни избори 2023

  • Затова в парламента трябва да влязат повече подготвени и с опит юристи, заявява Елена Костова – Петкова, четвърта в листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в 09 МИР – Кърджали
  • Професионално и личностно тя израства в Оловно-цинковия комплекс – емблемата на Родопите, и знае как да помогне, както на икономиката, така и на културата, и на здравеопазването тук

За Елена Костова-Петкова политиката не е самоцел. Като утвърден адвокат, тя усеща липсващата държава, което обстоятелство я кара да промени своето амплоа и да се кандидатира за народен представител.

Наблюдавайки абсурдното законодателство, сътворено от поредицата парламенти и „експертността“ на една политическа партия, която в продължение на повече от 10 години ръководеше бодро държавата и налагаше на преден план хора със съмнителни професионални качества, я провокира да приеме предложението да се кандидатира за народен представител. Не желае друг, вместо българина да решава бъдещето на страната, а в досега управлявалите политически партии вижда остра липса на отношение към държавата, към съхраняването на държавността. Счита, че тази алтернатива носи „ЛЕВИЦАТА!“.

Счита, че необмислените промени, на което е подложено българското законодателство от поредицата народни събрания, нанася жестоки поражения във всички сфери на обществения живот. Необходими са компетентни парламентаристи, необходими са юристи, със сериозна професионална подготовка и опит, за да се гарантира качеството на законодателството. Смята, че може да бъде един от тях. Светъл пример са й онези емблематични фигури от началото на демокрацията – юристи от различни партии, които поставяха основите на съвременното законодателство. Днес такива личности в парламента няма – нито от дясно, нито от ляво. Нещо повече, смущаващ е даже изказът на народните представители, които демонстрират дори непознаване на българския език.

Елена Костова-Петкова е дълбоко родолюбив човек. Вярва в силата на народния дух, счита че е крайно време гражданите да си спомнят приказката за „Неволята” и да вземат в ръце бъдещото на децата си.

Тя смята, че България е разположена на ключова географска ширина, с красива природа, с все още чиста земя и вода – безспорен капитал. Тук има всичко необходимо, което позволява да възродим България и да я направим по-добро място за живеене, казва Елена Костова-Петкова. Трябва просто да поставим правилата или закона над всичко, категорична е юристката.

Мечтае за България, в която политиката няма да бъде средство за скоростно забогатяване на определената персона, а МИСИЯ. Счита, че реформата в съдебната система не е само задължение към ЕС, а отговорност на българските политици към гражданите, защото качественото законодателство и отговорното му правоприлагане са гаранция за съществуването на правовата държава.

Застава начело на кандидатите на „Левицата!“ в Пазарджик, където живее от 20 години. А в Кърджали се нарежда на четвърто място. Кърджали е градът на нейното детство. Тук живеят родителите, брат й и семейството му, с Кърджали я свързват истински, дълбоки приятелства. Тук за първи път става майка, а години по-късно има щастието да види на кърджалийска сцена дъщеря си Людмила, която е оперна певица. Малката й дъщеря Калояна, която е на 18 години е абитуриентка и ще продължи образованието си в България.

В Кърджали Елена Костова-Петкова поставя началото на истинското си личностното и професионално израстване. Тя е главен юрисконсулт на Оловно-цинковия комплекс – едно емблематично предприятие в региона. То не само дава препитание на стотици хора, но в онези години е фактор за развитието на града, най-големият спомоществовател и покровител на образованието, културата, спорта, здравеопазването, социалните дейности…. Прекараните във фирмата 11 години през най-силния период на ОЦК, оставят своя белег в личността на Елена Костова-Петкова.

Затова иска да направи всичко възможно, любимият й град да се развива по-добре, да помогне с каквото може, най-сетне да се изгради прословутият обходен път, да тръгнат европейските коридори по хубави, здрави и сигурни шосета, за да „дръпнат“ туризма и трансграничното сътрудничество. Ако е в парламента, ще има повече възможности да лобира Кърджали да реализира своите регионални политики.

„Левицата!“ й дава шанс да участва в кандидатската надпревара. Тя е обединение от партии, една от които е „Движение 21“ с лидер Татяна Дончева, чийто представител е Елена. Участват още АБВ, „Изправи се, България“, БЗНС и личности с открито леви възгледи за развитие на обществото, сред които и президентът Георги Първанов. Под знака на „Левицата!“ Елена търси подкрепата на кърджалийци с номер 14 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!