Гърция и Турция стопяват ледовете

Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос приветства „изключително положителния климат“ в променящото се настроение в гръцко-турските отношения, съобщава в. „Катимерини“.

Той заяви, че размразяването е възможност за консолидиране на добросъседските отношения, формиране на условия за мир, сигурност и стабилност в региона, но винаги при зачитане на международните закон и без никакъв намек за отстъпление от суверенните права на страната.

Панайотопулос припомни посещението си в Турция миналата седмица, където заедно със своя колега Хулуси Акар посети засегнатите от земетресението райони на Хатай. Визитата му беше част от усилията за намаляване на напрежението във връзка с дългогодишни спорове в Източното Средиземноморие, като например морските граници и правата за сондиране.

След земетресенията в Турция през февруари Гърция беше сред първите страни, предложили помощ, което доведе до понижаване на напрежението. Турция от своя страна изрази съболезнования след смъртоносната влакова катастрофа в Северна Гърция.

„Надявам се, че Турция и Гърция – две цивилизовани страни, могат да разрешат тези проблеми в рамките на добросъседски отношения чрез мирни средства и методи и с взаимно уважение и диалог“, подчерта Акар миналата седмица в съвместно изявление с Панайотопулос .

В коментара си в събота гръцкият министър на отбраната също се позова на укрепването на гръцките въоръжени сили чрез поддържане на съществуващи системи и придобиване на модерни такива, които надграждат възпиращите способности на Гърция.

Той оцени и постигнатото до момента от юли 2019 г. насам по отношение на отбраната на страната. Мерките включват управлението на изненадващи и асиметрични кризи, с които правителството на Кириакос Мицотакис трябваше да се справи, както и формулирането на реалистичен модел за упражняване на отбранителна дипломация.

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *