Маскарад и емоции по Сервантес в „Славейков“ като част от Месеца на Испания

Като втора проява от Месеца на Испания в Кърджали днес в СУ „Петко Рачов Славейков“ се проведе тържество, посветено на творчеството на Мигел де Сервантес. То протече като своеобразен рецитал и маскарад на костюми, представящи най-известните герои на писателя – Дон Кихот, Дулсинея и Санчо Панса.

Гости на проявата бяха Венета Бошняшка – старши експерт и Емине Вели – младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Кърджали. В приветствието си госпожа Бошняшка благодари за организацията на екипа от СУ „Петко Рачов Славейков“ и подкрепата към Община Кърджали за целия Месец на Испания. Разказа колко й е интересно да види образите на любими герои от гледната точка на децата и да усети тяхното виждане за това доколко животът е реален и доколко е театър.

Гостите заедно с директора Милко Багдасаров и заместник-директора Маргарита Демирева формираха жури, което да оцени кои са най-сполучливите герои на Сервантес. В обръщението си към своите възпитаници директорът на училището за шампиони изказа благодарност на всички участници в страхотната и раздвижена инициатива, като сподели, че се надява всички дейности да бъдат видими за други институции, които да оценят посоката, в която училището върви, осъществявайки богатата програма на Месеца на Испания.

Тържеството започна с темпераментен испански танц – дебют на танцовия състав, воден от учителката Невена Ангелова. Продължи с рецитали на откъси от безсмъртната творба на Сервантес, представящи съветите на Дон Кихот към Санчо Панса, както и трактовката на свободата като понятие. Рециталите изпълниха ученици от 11-те класове, които изучават испански език, подготвени от преподавателите Марияна Янева и Магдалена Дичева.

И в един момент героите на Сервантес „оживяха“. Стартира конкурсът за най-добър костюм на испански литературен герой. На сцената се появи пъстра група от Дон Кихотовци, Дулсинеи и Санчо Пансовци. Различни интерпретации, всевъзможни материали за направата на костюми, цветове и приумици допълниха представата на присъстващите за богатите образи от познатия роман.

В крайна сметка журито определи победители, но всъщност всички участници получиха награди и грамоти с финансовата подкрепа на Община Кърджали – домакин на всички дейности в Месеца на Испания.

Първо място за костюм на Дулсинея спечели Мирай Сюлейман от 6“ж“ клас, на Дон Кихот – Никола Атанасов от 10“в“ клас, а на Санчо Панса – Алекс Муканов от 10“б“ клас. На вторите места в трите категории се класираха съответно Рая Карамилева от 10“в“, Дениз Ахмед  и Емре Шабан – и двамата от 8“б“.

Трето място заеха съответно Михаела Карапеткова от 5“а“, Тодор Огнянов от 11“а“ и Емре Хасан от 8“а“ клас. Двойката Мирай Сюлейман и Кирил Андреев от 6“ж“ грабна първото място с темпераментното поднасяне на цвете, а Рая Карамилева и Никола Атанасов се класираха на второ с изваждане от леген на костюм на славейковско бухалче и поставяне върху одеждите на Дон Кихот.

Прекрасното тържество завърши с обща снимка, награди, смях и изразяване на очакването за следващите прояви. Славейковци нямат търпение да посрещнат посланика на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *