Илияна Йотова към младите хора на Кърджали: Утре вие ще казвате как да се развива светът, разчитам на вас Вицепрезидентът на България изнесе „Урок по родолюбие“ в Езикова гимназия „Христо Ботев“

Валентина ИВАНОВА

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова гостува в Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали на 9 май. Денят на Европа беше поводът за „Урок по родолюбие“, който тя изнесе пред ученици от училища-посланици на Европейския парламент от школото-домакин и Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“, СУ „Отец Паисий“ и СУ „Н. Й. Вапцаров“ от село Бенковски, община Кирково.

Гостенката вдъхна самочувствие на младите хора, които трябва да се гордеят със страната си и да не я считат за „втора ръка“. Припомни най-големия принос на България в създаването на кирилската азбука, на която днес пишат над 300 милиона души по света. Изтъкна като предимство, че децата растат в един приказен край с традиции и възможности, какъвто са Родопите.

Никога не мислете, че сте от малка държава. Няма малки и големи страни. Има държави със самочувствие и с добри управленци, чийто глас се чува в Европа, заяви Йотова.
Тя изтъкна важността на образованието в днешния свят и изрази своята убеденост, че тук се възпитават мислещи хора, лидери, утрешни строители, не само на България, а и на Европейския съюз.

Като жена и майка имам огромно желание децата да остават тук, след като завършат висшето си образование. Но където и да отидете, вие ще строите бъдещия свят и трябва да го строите така, както повеляват традициите за опазване на мира, спокойствието и опазването на живота на всеки един от нас, добави Илияна Йотова.

По повод войната в Украйна, наречена от вицепрезидента брутално нарушение на всякакви международни договори, тя изрази надежда бъдещите политици и държавници да не допускат подобни кризи.

Вицепрезидентът завърши урока по родолюбие с думите „Утре вие ще казвате как да се развива светът. Аз разчитам на вас!“

При пристигането си в Езиковата гимназия Илияна Йотова бе посрещната от директорката на Езиковата Даниела Павлова и изпълнение на Първия ученически гвардейски отряд и фанфарния оркестър. Гостенката изслуша презентацията за математика Рене Декарт, изнесена на български и на английски език от учениците на преподавателката по философия Миглена Карагьозова. После влезе в кабинета по химия, където Здравка Дунгова провеждаше урок. Преминавайки по коридорите на училището, вицепрезидентът спираше и разговаряше с ученици и учители, дори размени думи на английски с американеца Джак Корби, преподавател по програма „Фулбрайт“.

Илияна Йотова е в Кърджали по покана на БНР-Кърджали,за отбелязването на 7 години от създаването на регионална радиостанция.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *