Западът е на тръни след победата на Ердоган

По време на изборната кампания в Турция, западните столици запазиха мълчание и тайно се надяваха, че „непредсказуемото“ управление на Реджеп Тайип Ердоган, продължило вече 20 години, ще приключи внезапно. Сега, след като той получи трети мандат, САЩ и техните съюзници са разкъсани „между страха и надеждата“, съобщава The Guardian.

Партньорите от НАТО се опасяват, че Ердоган ще използва победата си, за да отдалечи Турция още повече от либералните и светските ценности. Въпреки това, те се надяват, че турският президент, който вече не може да се кандидатира, ще бъде освободен от необходимостта да „угажда на националистическия електорат“ до края на политическата си кариера и ще може „да базира външната си политика върху нещо различно от поддържане на властта“, според изданието.

Решенията на Ердоган няма да имат значение само за Турция, те ще засегнат и НАТО и всеки световен ред, който ще възникне след края на конфликта в Украйна, предупреждава The Guardian.

Според вестника, спешната задача е Ердоган да не попадне „неочаквано в ръцете на Владимир Путин“. Според някои дипломати подобен сценарий изглежда много вероятен, като се вземат предвид „арогантността и истинската антипатия“ на турския президент към западните ценности.

Във всеки случай, първият тест за Ердоган ще бъде срещата на върха на НАТО във Вилнюс, където той ще бъде помолен да отмени ветото на Турция върху влизането на Швеция в Алианса, предаде „Фокус“.

Източник: Факти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *