Сарафов обвини Гешев: „Барселонагейт“ и „Чекмеджегейт“ са под негов контрол

„Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той задава ритъма на разследване“, каза пред БНР заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Както е известно Сарафов и Гешев са в обтегнати отношения и взаимно се призоваваха за оставки от заеманите постове.

„Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването…

Сега се наблюдава активизиране на такава практика. Наблюдаваме тежко извращение и използване на институцията „прокуратура“ в полза на личния интерес на Иван Гешев. Това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права“, каза още Сарафов.
Според него откакто се разбрало, че ще има механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, отношенията между Гешев и политическата класа са се нагнетили.

Сарафов твърди, че има звено за външно наблюдение, което се ръководи от бившия шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков, и се намира в Съдебната палата. По думите му то провежда незаконно следене, наблюдение и записване на политически, икономически, вътрешен опоненти.

Той сподели, че в ресторант „Осемте джуджета“ се е виждал един или два пъти с Иван Гешев.

„Това заведение е магистратско, събират се колеги. Ходил съм там не повече шест-седем пъти, за да се видя с колеги. Тогава това място не беше токсично, каквото е към настоящия момент… Никой не обърна внимание на думите на истинския пострадал от казуса „Осемте джуджета“ – Явор Златанов, че са го плашили с Иван Гешев, който е назначен от бившия следовател Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото. Гешев и Петров се познават от много време… Това е едно от делата, които винаги са били на трупчета“.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *