Раздадоха безплатно 500 порции качамак на Празника на качамака в Шумнатица

Валери КОВАЧЕВ

500 порция качамак бяха раздадени безплатно на Празника на качамака в село Шумнатица, организиран вчера от община Кирково. Сготви ги Светослав Радев, известен сред всички в района като мастер шеф Бриго. За родопския специалитет той използва 30 килограма царевично брашно, 10 килограма домашно масло, 32 килограма сирене, 57 килограма местно телешко месо и 180 яйца.

68-годишната Шинка Пехливанова показа на площада как се готви автентичен качамак. До войнишкия паметник, където беше се настанила, се събраха десетки да гледат  каква е тайната на вкусния  качамак.

Най-напред в тенджерата с вряща водя сложи маслото да се разтопи. След това с шепи изсипа брашното върху водата. Направи девет дупки по него. Така  е било е прието – дупките да бъдат нечетен брой – три, пет, седем, девет … ,в зависимост от големината на тенджерата. При готвенето се включи и кметът на общината Шинаси Сюлейман.

Голям майсторлък  се иска при бъркането на качамака Ако готвачът усети, че може да се получи рядък, трябва да знае момента, в който да добави още брашно. Шинка Пехливанова е родена в съседното село Априлци, но живее в Пехливанската махала в Шумнатица. От дядо си е научили как са прави качамак, разкри тя.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *