Ловци от Кърджали  развяха знамето в Кабиюшка кория Поздрави ги зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова

Валери КОВАЧЕВ

Хиляди ловци, риболовци и техни приятели се събраха вчера в местността Кабиюшка кория край Шумен на 14-тия Национален ловен събор, който премина под надслов  „125 години, посветени на дивия свят“.

В най-мащабното събитие  по повод 125-гоишнината от създаването на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ се включиха и ловци от Сдружението на ловците и риболовците от Кърджали.

Групата тръгна по тъмно от града край Арда, за да стигне час преди  официалното откриване. Там ги посрещна председателят на сдружението Васил Дончев, който е член на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ и беше заминал предишния ден, за да участва в подготовката на събора и посрещането на гостите от чужбина.

Той почерпи колегите със сръбска ракия, подарена му специално от председателя на Националната ловна организация на Сърбия.

Участниците в събора бяха настанени в 120 палатки, предоставени от Министерството на отбраната. На групата от Кърджали бе отредена 30-та палатка – на централно място, недалеч от сцената.

Всички сдружения и много дружини пристигнаха на събора със своите знамена. Те бяха осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който извърши молебен за здраве. Сред тях беше и знамето на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали.

Председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев поздрави участниците в събора и им пожела здраве и наслука. Нашият съюз, независимо от превратностите на времето, успя да остане единен, тъй като ни свързват ценности и идеали, които са ни завещани от нашите предци. Това е една добра основа, която ни вдъхва увереност, че Националната ловна организация ще пребъде и в следващите столетия, изтъкна той в приветствието си.

Тамаш Маргеску – посланик на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) и Сай Грифин – представител на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) също поздравиха българските ловци. Гости на събора бяха много ръководители на Национални ловни организации, сред които от Сърбия, Република Северна Македония, Хърватия и Словакия.
Съборът откри заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Убедена съм, че всеки, който носи въдица или пушка на рамо, за да бъде в свободното си време сред природата, усеща вкуса на България, подчерта тя.

Росица Кирова и Васил Василев дойдоха в палатката, в който бяха настанени кърджалийските ловци, за да ги поздравят и да им пожелаят  здраве и наслука през новия ловен сезон, който се открива през август.

Имаше много настроение, богата програма, която не беше прекъсната до края на събора. С изпълненията си от Пиринския край Иван Дяков и дъщеря Ивана вдигнаха на дългите хоро стотици.
Снимки: Валери КОВАЧЕВ

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *