В община Стамболово създадоха 35 декара нова гора, въвеждат мерки за адаптация към променящия се климат

Нов живот

Близо 23 520 броя фиданки са засадени по проект „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“, финансиран от Оперативна програма ООСКП.

Фиданките са предимно от видовете благун – 20020 броя и акация – 3500 броя. Благунът е местен вид широколистно листопадно дърво устойчив към промените в климата. Акацията от своя страна е включена, защото е незаменима паша за пчелите. Пчелите са важен фактор за биоразнообразието и функционирането на екосистемите на територията на община Стамболово, се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на община Стамболово.

Залесяването е изпълнено от външен изпълнител, чрез възлагане на процедура по Закона за обществените поръчки върху имоти общинска собственост с обща площ 35 дка в землищата на село Светослав и село Бял кладенец, община Стамболово.

Кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз и председателят на Общинския съвет Ербил Халим са извършили проверка и констатирали, че дейността е изпълнена в срок и качествено. Целта на залесяването е да допринесе за смекчаването и адаптацията на климатичните промени в областта на биоразнообразието и екосистемите.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *