Румъния експулсира 40 служители на руското посолство в Букурещ

Румънското външно министерство съобщи, че 40 служители на руското посолство в Букурещ, заедно със семействата си, скоро ще напуснат страната.

„40 служители на руската дипломатическа мисия в Букурещ, заедно със семействата си, ще напуснат Румъния на борда на граждански самолет, принадлежащ на руска авиокомпания“, се казва в прессъобщение, публикувано на уебсайта на румънското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

От министерството припомнят, че още на 8 юни руският посланик в страната Валерий Кузмин е бил информиран за съкращаването на дипломатическия и административно-техническия персонал на руската мисия, като се намалява числеността му подобно на броя на служителите в румънското посолство в Русия. По този начин Русия трябва да намали персонала в Румъния с 51 позиции: 21 дипломатически и 30 техническо-административни позиции. Въпреки това, тъй като понастоящем не всички позиции са заети, в крайна сметка Русия трябва да намали присъствието си с 11 дипломатически и 29 техническо-административни позиции.

Руското външно министерство все още не е реагирало на решението на румънските власти. Откакто руските войски навлязоха в Украйна, Румъния и Русия на няколко пъти експулсираха реципрочно дипломати от своите страни. През август миналата година Румъния реши да експулсира 11-ия руски дипломат през 2022 г.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *