Издигнаха кръст исполин над село Петково Чакат епископ Висарион на събора в събота

Валентина ИВАНОВА

Голям метален кръст от вчера се издига в местността „Гарванов камък“ над смолянското село Петково, в близост до параклиса „Св.Св.Кирил и Методий“. Той е висок 7 м и широк 4,33 м. Проекът е дело на инж. Филип Иванов от Кърджали и е предоставен безвъзмездно в полза на каузата. Професионална помощ е оказал и инж. Иван Кутелов от фирма «Ди Ай лоджик».. Изграждането и монтирането на кръста са финансирани от дарения, като събраните средства от стотина души двукратно са надвишили необходимата сума от 11 хиляди лева. Това съобщи за „Нов живот“ Николай Попанастасов, един от инициаторите.

Останалите пари ще бъдат използвани за възстановяване на покрива и освежаване на близкия параклис и за осъвременяване на механизма на часовника на църквата „Св. Йоан Предтеча“, който навремето е подарен на селото от цар Фердинанд.

Храмът „Св. Йоан Предтеча“ с часовника, дар от цар Фердинанд

Инициаторите за изграждане на кръста се надяват да зарадват гостите на събора в събота, сред които най-видният е Смолянският епископ Висарион, викарий на митрополията. Висшият духовник ще възглави Архиерейска Света Литургия на 8 юли от 9 часа в храм “Св. Йоан Предтеча”. След това висшият духовник ще благослови празничната трапеза, а домакини и гости ще се отдадат на народно веселие като на истински събор.

Параклисът „Св.Св.Кирил и Методий“

Всяка година около Петровден местните хора и техните потомци от цял свят се събират, за да се повеселят и да споделят своята обич към родния край.

🔽Присъединете се към Facebook групата на „Кърджали и Източните Родопи“🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *