Излезе „тракийската библия“, мечта на поколения бежанци от Беломорска и Одринска Тракия Енциклопедията ще се допълва и доразвива в следващите томове. Тя бе представена в Кърджали, за нея разговаряхме с проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров, един авторите на научния труд

Валентина ИВАНОВА

Идеята за издаване на енциклопедия, която да обедини научните изследвания, свързани с историята на населението в област Тракия, датира още от 1934 година. Тогава е основан Тракийският научен институт като част от Съюза на тракийските дружества в България. Но на днешните учени се е паднала честта да я доведат до успешен край. Богато илюстрираното изданието е с обем от 575 страници и включва над 490 статии посветени на събития и личности. Това обясни за «Нов живот» един от 11-те автори – проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров. Историкът спомена имената на своите колеги, най-силно ангажирани в написването на материалите в книгата: чл.кор.проф. Васил Проданов, ръководителят на Тракийския научен институт, проф. Боряна Божашка от УНИБИТ, доц. д-р Ваня Стоянова от БАН, Стоян Райчевски, д-р Ваня Иванова и др.

проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров

Специалистът припомни, че Енциклопедия „Тракия“ е една десетилетна мечта, датирана още от 1934 година, когато е учреден Тракийският научен институт. Той обясни, че в първия том е обхванато българското национално движение от 1878 година, когато несправедливият Берлински конгрес разделя българското национарлно землище и Одринска Тракия поема по свой път извън границите на България. Оттогава започва освободителното движение, като към тракийци се присъединява и македоно-одринската организация, защото съдбата на българите в Македония е същата. Зад тази борба застава българската държава.

На представянето в Кърджали присъстваха чл.кор.проф. Васил Проданов, доц. д-р Ваня Стоянова и проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров

В първия том учените са разгледали всички периоди до ден днешен, свързани със събития, личности и организации. Те планират следващите томове да съдържат духовната и материална култура на тракийци, както и поселищни и демографски изследвания.

Темите са безброй, но ние поставихме началото. Опитахме се предложим четивни материали с атрактивни снимки, приети добре от читателя. При представянето на книгата в различни градове, навсякъде бяхме топло посрещнати. Както ни казват читателите, личи си, че е писана от тракийци за тракийци, коментира професорът.

Авторите се радват на всяка среща, на всяко мнение, което е обмен на познание. Изданието не е нещо окончателно, то може да бъде допълнено и надградено.

През годините тракийци са показали, че са ревностни в опазването на своята родова памет и всеки е съхранил в семейния си архив спомени и документи от предците.

Проф. Елдъров спомена със задоволство как Съюзът на тракийските дружества в България работи за изграждане на траен интерес у младите хора, които да запазят идеите и каузата на движението.

🔽Присъединете се към Facebook групата на „Кърджали и Източните Родопи“🔽

1 Отговор

  1. Весела Димитрова - потомка на тракийски българи, заселили се в Асеновград каза:

    Браво! Благодарим сърдечно за многогодишните усилия на целия екип за създаването на този труд! Нетърпеливо очаквам книгата и ще я прочета с голямо вълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *