МВнР: България няма нови условия към Република Северна Македония

Министерството на външните ни работи излезе със становище относно естеството на постигнатия през 2022 г. европейски компромис за европейския път на Република Северна Македония.

„Основен принцип на международното право е Pacta sunt servanda. Договорите трябва да се изпълняват, независимо дали те са многостранни или двустранни. Неизпълнението на подписаните договори нарушава доверието, последователността и предвидимостта в отношенията между държавите и предизвиква ответни мерки. Винаги сме очаквали от нашите приятели в Северна Македония добросъвестно изпълнение на всички поети ангажименти, а не опити за интерпретация дали процесът на европейска интеграция изисква тяхното изпълнение“, се посочва в позицията.

От МВнР заявяват, че пътят на Северна Македония към членство в ЕС има ясно разписани параметри: „Безотговорно и контрапродуктивно е нарушаването на трудно постигнатия и деликатен баланс с неуместни и тенденциозни интерпретации, които се отклоняват от ясно установените от Съвета на ЕС критерии по този въпрос. Особено опасни са опитите за манипулативно представяне на вече договорени и описани в компромиса от 2022 г. условия като някакви нови искания на Република България“.

Преговорната рамка, която съгласно решението на Съвета на ЕС ще бъде връчена на Северна Македония след завършване на фазата на отваряне на преговорите, изрично излага принципите, които ще определят преговорите за членство. Точка 5 подчертава, че напредъкът на страната кандидат ще бъде отчитан спрямо ясно определени условия, сред които са Копенхагенските критерии, Процесът за стабилизация и асоциация и „…посветеността на Северна Македония към добросъседските отношения и по-близкото регионално сътрудничество, включително чрез постигането на осезаеми резултати и добросъвестното прилагане на двустранните споразумения, включително […] Договора за добросъседски отношения с Република България от 2017 г., както и ежегодните прегледи и мерки за неговото ефективно прилагане съгласно чл. 12 на този Договор“, се казва още в позицията.

Според МВнР България няма нови условия към Северна Македония. „Напротив, искрено желае да види напредъка на своя съсед към пълноправно членство, чрез успехи в процеса на реформите и усилия за изграждане на добросъседски отношения. Очакваме първата стъпка в този процес, съгласно подписаните от Скопие през юли 2022 ангажименти – „…влизане в сила на измененията в Конституцията на Северна Македония за тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ, съгласно вътрешните процедури, включително чрез конституционен закон за тяхното прилагане“.

По отношение на ескалиращия проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония и извършеното престъпление от омраза срещу Християн Пендиков от Външното министерство припомнят, че вторият заподозрян нападател все още не е задържан и успешно се укрива от правосъдието, а първият заподозрян нападател възпрепятства провеждането на съдебните заседания и е поискал да му бъде върнат международният паспорт. „В този смисъл институциите в Северна Македония тепърва трябва да доказват сериозността, с която ще преследват престъпленията от омраза срещу българите в съседната държава“, подчертават от МВнР.
Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *