Хора от обезлюдената дранговска махала Пещерска възстановиха вековен кладенец

Валери КОВАЧЕВ

Инициативната група на хората от махала Пещерска в село Дрангово, Кирковска община, възстанови вековен кладенец /врис/ за изворна вода. Идеята за това е на Тошко Кехайов, който от дълги години живее в Златоград.  В почистването се включиха също Здравко Маринов, Красимир Юриев, Ваклин Маринов и Илия Менков, който пренесе с мулето си необходимите материали от махала Пещерска до кладенеца, осигурени  от Тошко Кехайов. Това е единственият начин, защото врисът се намира в планината и до него няма път.

Кладенецът е основно почистен и освежен, а каменната зидария укрепена. Поставена бе дървена врата, за да не се замърсява. Постоянно оттичащата се вода от нето бе вкарана в тръба и изведена на четири места, от която  преминаващите могат да си пълнят вода, а в корито под нея животните да пият.  Кладенецът се намира в борова гора край пътеката между известните скални феномени Пещерите и Големия Тулпан, които се посещават от много туристи. Покрай него всяка година минават участниците в традиционна среща на граничарите на връх Големия тулпан. Той е единственият в този район, който и в най-сухите  летни месеци не пресъхва.

Според разкази на хора от махалата кладенецът е построен в памет на местна мома, която е починала 40 дни след като ерген от друга махала се опитал да я открадне за булка. Предполагат, че от стреса тя се е поболяла.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *