8 минути интернет дневно: какво е замислил Китай за децата Днешните деца и младежи прекарват много време в интернет

В Китай искат да ограничат времето, в което деца и младежи да ползват интернет на своите смартфони. Властите предлагат да се въведе т.нар. „Модел за малолетни“. Предложението предвижда следното: всички, които не са навършили 18-годишна възраст, няма да имат право да ползват интернет на своите смартфони във времето между 22 часа вечерта и 6 часа сутринта.

Освен това са предвидени ограничения по време, които са степенувани в зависимост от възрастта: Младежи, които са навършили 16 години, ще могат да сърфират в интернет най-много по два часа на ден. На юзърите на възраст между 8 и 16 години ще се разрешава само по един час, а на децата под 8 години – само по 8 минути дневно. Родителите обаче щели все пак да имат възможност да отменят ограниченията.

Как ще се контролира

Как точно ще се осъществява техническият контрол на новите ограничения, не е известно. Властите призоваха гражданите да споделят своите мнения по въпроса. Преди две години комунистическото партийно и държавно ръководство на Китай въведе сходни ограничения за игрите онлайн. Ограничен бе и достъпът до голям брой компютърни приложения с кратки видеа за млади хора, включително и китайската версия на ТикТок – Douyin.

Младеж, който не е навършил 14 години, а е регистриран в тази платформа, получава достъп само до съдържания, които властите смятат подходящи за тази възраст. Освен това те имат право да ползват приложението по 40 минути на ден и то между 6 часа сутринта и 22 часа вечерта.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *