Критична точка на войната – решава се бъдещето на Украйна

Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може да реши бъдещето на страната и да повлияе на сигурността на Европа, посочва Би Би Си.

През 18-те месеца, откакто Русия нахлу в страната, украинците бяха предимно в отбранителна позиция, опитвайки се да попречат на силите на Москва да завземат повече територии.

Но това лято Украйна с помощта на западно военно оборудване за милиарди долари премина в атака, опитвайки се да прогони руснаците от завзетите от тях земи в източната и южната част на страната.
Два месеца след началото на тази контраофанзива и с оглед на оставащото време преди настъпването на зимата постигат ли украинските войски реален напредък?

Поглед върху картата на Източна и Южна Украйна показва, че за двата месеца от началото на контраофанзивата на Киев не са настъпили значителни промени.

Русия все още окупира почти една пета от Украйна, включително градовете Донецк в източната част и Мариупол, който превзе след месеци на обсада, и силите ѝ са добре окопани.

Всъщност през деветте месеца от ноември 2022 г., когато Украйна постигна последната си значителна победа, превземайки южния град Херсон и големи райони в североизточната част на страната, не се е променило много.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *