САЩ отричат намеса, само Зеленски решавал за преговори с Путин

крайна трябва да играе важна роля в определянето на бъдещето си, затова всякакви решения за преговори с руския президент Владимир Путин трябва да бъдат взети лично от украинския му колега Володимир Зеленски. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в коментар на предложението на Обединените арабски емирства да организират среща между двамата лидери в кулоарите на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, предаде Укринформ.

„По отношение на евентуална среща между президентите Зеленски и Путин бих казал, че решението за това трябва да бъде взето единствено и само от президента Зеленски. Дадохме ясно да се разбере, че Украйна е на шофьорското място, когато става дума за определянето на бъдещето ѝ, и това се отнася и за всякакви преговори“, отбеляза представителят на американското външнополитическо ведомство.

Същевременно според Милър Украйна е ясно е подчертала, че е готова за преговори с Русия, на които да бъдат зачетени нейната териториална цялост и суверенитет.

„Но пречката винаги е била и продължава да бъде, че Владимир Путин не се отказа от империалистическите си цели – че не се отказа от схващането си, че Украйна, по неговите думи, не е истинска държава. И не е изтеглил войските си от Украйна“, отбеляза Милър.

По-рано Укринформ съобщи, че Държавният департамент на САЩ категорично е отрекъл твърденията на Русия, че САЩ са разубеждавали Киев да води преговори с Москва./БТА, Владимир Сахатчиев/

Източник: днес.бг
Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *