CNN: Американците са против повече помощ за Украйна, Белият дом не харесва това

Белият дом омаловажи проучването на CNN, което показва, че повечето американци се противопоставят на предоставянето на допълнително финансиране от Конгреса в подкрепа на Украйна за войната ѝ с Русия.

„По време на тази война видяхме солидна подкрепа от американския народ, солидна подкрепа от Конгреса по двупартиен и двукамарен начин за продължаване на подкрепата на Украйна и ние ще останем фокусирани върху това“, заяви координаторът за стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред CNN по време на разговор с репортери в сряда.

„Това не е важно само за народа на Украйна, но е важно за нашите европейски съюзници и партньори, особено нашите съюзници в НАТО, като се има предвид, че тези боеве са на прага на много от тези съюзници в НАТО,“ заяви Кърби и добави, че това е важно и за „националната сигурност на американския народ“.

„Ако някои американци не чувстват това или после… мисля, че е важно да запомним, че ако просто седим и оставим Путин да спечели, ние му позволяваме да вземе Украйна, къде ще спре след това?“ каза Кърби.

Миналата седмица проучване на CNN показа, че като цяло 55% от американците казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна срещу 45%, които казват, че Конгресът трябва да разрешава такова финансиране. И 51% казват, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна, докато 48% казват, че трябва да направят повече. За сравнение, анкета, проведена в първите дни на руската инвазия в края на февруари 2022 г., установи, че 62% смятат, че САЩ трябва да направят повече.

Партийните разделения също се разшириха, сочи проучването, като повечето демократи и републиканци сега са на противоположни страни по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Коментарът идва, докато администрацията на Байдън работи по искане за допълнително финансиране за Украйна, което вероятно ще бъде готово за разглеждане от Конгреса до тази есен.

Шефът на армейското снабдяване Дъг Буш каза в понеделник, че подробностите все още трябва да бъдат определени от Службата за управление и бюджет.

„Но мисля, че ще имаме много сериозни аргументи и се надяваме да получим подкрепа от Конгреса за продължаване на финансирането – по-специално за увеличаване на производството на боеприпаси и закупуване на боеприпаси в подкрепа на Украйна“, каза той.

По-рано CNN съобщи, че Белият дом не планира да поиска от Конгреса ново финансиране за Украйна преди края на фискалната година в края на септември, противопоставяйки служители на администрацията срещу някои законодатели и служители на Конгреса, които се притесняваха, че средствата може да свършат до средата на лятото.

Този недостиг на финансиране изглежда не се е случил, до голяма степен защото Пентагонът преди това е надценил сумата, която е похарчил за оръжия за Украйна, с 6,2 милиарда долара.

През декември Конгресът одобри искането на администрацията за допълнителни 48 милиарда долара за подпомагане на въоръжаването на Украйна и борбата с пандемията Covid-19, 36 милиарда от които бяха специално разпределени за Украйна. Допълнителното финансиране трябваше да продължи до 30 септември 2023 г.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл призова в сряда за продължаване на подкрепата за Украйна по време на събитие в Луисвил, Кентъки. Той отхвърли аргументите на републиканците в Камарата на представителите – и някои републиканци в Сената – че руската агресия в Украйна не е проблем за САЩ.

„Хората смятат, все повече изглежда, че не трябва да правим това. Е, позволете ми да започна, като кажа, че не сме загубили нито един американец в тази война“, каза Макконъл. „Повечето от парите, които харчим във връзка с Украйна, всъщност се харчат в САЩ, за попълване на оръжия, по-модерни оръжия. Така че всъщност наемаме хора тук и подобряваме собствената си армия за това, което може да ни предстои.”

Той конкретно отхвърли аргументи като тези на сенатор Джош Хоули, който каза, че САЩ трябва да останат фокусирани върху противодействието на Китай и да позволят на европейските нации да подкрепят Украйна.

„От време на време вероятно сте чували: „Е, не е ли Китай по-голям проблем?“ Но всичко е взаимосвързано, защото това, което имате тук, е демократичният свят, обединен срещу тази агресия“, каза Макконъл. „В Азия има голямо безпокойство. Мисля, че министър-председателят на Япония го каза най-добре, когато каза, „ако искате да изпратите съобщение на президента Си, победете руснаците в Украйна.“

Макконъл твърди, че администрацията на Байдън не реагира достатъчно бързо, когато става въпрос за снабдяване на украинските сили с оръжия и ресурси.

„Едно от оплакванията ми относно администрацията на Байдън е, че президентът обикновено не прави нещата достатъчно бързо“, каза той. „Оръжията пристигат там по-късно, отколкото би трябвало, според мен поведението му беше твърде колебливо. Като цяло той върви в правилната посока, но не е достатъчно бърз или достатъчно ефективен.“

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *