Жители и гости на Брезен опитаха кешкека на майстор готвача Джелил Ферад Кметът на Ардино Изет Шабан уважи проведения мевлид

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино Изет Шабан и председателят на Общинската организация на ДПС Шахин Байрамов уважиха традиционния мевлид за здраве и берекет в Брезен. Религиозното събитие се проведе в местната джамия. Духовници, водени от имамина на Брезен Вилдан Сали, четоха айети от Свещения Коран. След отслужената молитва, присъстващите бяха нагостени с четири казана кешкек, приготвен от местния майстор-готвач Джелил Ферад.

Присъстващите споделиха, че мевлидите са истински празници, които имат важно значение за съхраняването на мюсюлманската идентичност и дават възможност на хората да се съберат, общуват и сплотяват. Организатори на мевлида бяха местното кметство, мюсюлманското настоятелство на джамията и с финансовата подкрепа на местни жители и изселници, които живеят в Турция и Западна Европа.

Кметът на Брезен Бирсен Ахмед изказва искрените си благодарности към местните жители и дарители за финансовата и морална подкрепа за организирането на мевлида.

Мевлид за здраве и берекет се проведе и в село Дядовци. Местни духовници, водени от Сезер Садулов, експерт в Районно мюфтийство – Кърджали, четоха айети от Свещения Коран и Мевлид-и Шериф. Събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Всички присъстващи бяха нагостени с пилаф, приготвен от Супхи Исмаил от Ардинo. Разходите бяха поети от сина на покойния чешмеджия Бехчед – Назми и съпругата му Шефие. Идеята на потомците на село Дядовци живеещи в гр. Ардино е инициативата да се превърне в традиция.

Мевлид за здраве и берекет бе организиран и в село „Шивачево“ към кметство Бял извор. Сред присъстващите на религиозното събитие бяха зам.-кметът на община Ардино Неджми Мюмюнходжов и секретарят на общината инж. Кемал Алиев.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *