Нови 36 български огнеборци тръгват от Кърджали за Гърция Главен комисар Александър Джартов изпраща групата

  • Сменят предишния екип заради усложнената обстановка

Нов живот

Нови 36 български огнеборци отпътуват за Гърция, сменят първия екип на модула ни за борба с горските пожари в Александруполис

На 1 септември 2023 г. в 12 ч. от сградата на пожарната служба в Кърджали ще отпътува нов екип от 36 български огнеборци, които ще сменят колегите си в борбата с горските пожари в североизточна Гърция.

Причина за ротацията е усложнената обстановка в южната ни съседка и необходимостта да продължи мисията на българския модул за наземно гасене на пожари там по Механизма за гражданска защита на ЕС.

В новия състав са включени огнеборци от регионалните дирекции по пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора. Те ще отпътуват за Гърция с 5 микробуса. Ръководител на екипа ще е гл. инспектор Росен Борисов от РДПБЗН-Шумен.

Екипът ще потегли на мисия след кратък инструктаж, на който ще присъства и главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защитна на населението” на МВР, който ще посрещне и служителите от първия състав на модула.

Българските пожарникари, които до момента участваха в гасенето на горски пожари в района на Александруполис, се завръщат в България на същия ден и ще бъдат посрещнати пред сградата на пожарната служба в гр. Кърджали към 15.30 ч.

Първият екип наши огнеборци участва в сложни пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките пожарникари и екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия.

До момента в района на град Александруполис в Северозападна Гърция, където е регистриран най-големият горски пожар в ЕС от 2000 г. насам, са изгорели над 810 000 декара земя.

Поради размера на огненото бедствие, Европейската комисия обяви, че провежда най-мащабната си въздушна противопожарна операция за справянето с „най-големите регистрирани някога в ЕС“ горски пожари.

Чрез Механизма за гражданска защита на Съюза в Гърция са изпратени 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *