Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа публикува годишния си доклад за Северна Македония като в частта за речта на омразата се обръща внимание най-вече на репресиите срещу българи в РСМ. А в съда в Охрид продължава делото за побоя над секретаря на закрития там български клуб „Цар Борис Трети” Християн Пендиков. Младият мъж беше пребит през януари до заведение край Охридското езеро.

Историкът доц. Спас Ташев смята, че говорът на омразата също е бил осъден от комисията. „Това е най-масовото проявление на антибългарските деяния. Осъждането е успех. Има медиен и обществен шок в РСМ, защото има посочени медии, проводник на омразата. Те сега са в обяснителен режим, казват, че са искали да дадат възможност за излагане на двете гледни точки. Не съм чул да има масови призиви за изселение в друга страна освен в Македония, само защото то не се чувства като основна етническа група. Когато наложихме ветото много анализатори твърдяха, че изпадаме в изолация. Днешните резултати показват, че това изобщо не е така. Европа все още не знае цялата истина, защото са анализирани отделни случаи, но в образователната система има доктринизация на омразата. Ще има силен албански натиск за включване на българите в македонската Конституция“, подчерта той.

Кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова от своя страна заяви, че днес се очаква делото на Пендиков да започне по същество. „Последните два пъти беше отложено. Първият път защитата напусна след като бе отказано да бъде отложено делото, а вторият беше представен болничен лист на обвиняемия за побоя. Днес трябва да се стигне до свидетелските разкази“, обясни тя. И допълни, че една медия е реагирала на доклада на Комисията към ЕК.

„Тя отговаря, че представители на българската общност са канени. Очакваме и официална реакция, когато властите се върнат от Ню Йорк. В РСМ България трябва да бъдат включени като части от народи, защото няма понятие малцинство“, каза още Величкова.

НОВА.тв