На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г

Въглищните централи ще работят до 2038 г.

За това са се разбрали на спешна среща Делян Пеевски, Бойко Борисов и финансовият министър Асен Василев.

Всеки миньор, който иска да напусне, ще получи 36 заплати и на мястото на мини и язовири няма да бъдат изграждани соларни паркове, предаде Нова тв.

„Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, до момента не са взети. Важното е да се случат в проекти, които ще запазват работните места и хората ще бъдат доволни. За момента не го виждаме“, каза Пеевски.

Надявам се на Министерски съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите“, заяви Борисов. В срещата е участвал и депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 – Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата ще разгледа днес на извънредно заседание Министерският съвет.

„Искам да призова правителството бързо да обяснят на обществото, какво ще се случи на тези места, а не първо да слагат каруцата пред коня с фирмите. Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия басейн“, заяви по-рано днес Борисов.

Енергетици и миньори протестират днес в различни части на страната.

Според Борисов блокирането на движението не е изход, тормози много други граждани.

Източник: Нова тв, БТА, БНР. Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *