Протестиращите миньори наредиха на министъра да им дойде на крака Синдикатите няма да спрат въглищния бунт

Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат днес с министъра на енергетиката Румен Радев в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“, съобщи БГНЕС. Протестиращите продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

„Категорично – не. Среща, някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук“, заявиха протестиращи на блокадата при Гурково.

На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи покана към енергетиците и миньорите за разговори в неделя следобед в Министерския съвет. Поканата е към централите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и към организациите им във „въглищните“ райони Кюстендил, Перник и Стара Загора – Кюстендил, Перник и Стара Загора, и в предприятията ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“, отделните рудници на „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Бобов дол“.

Опитите за диалог са доста закъснели  – правителството (не само сегашното, но и предходните) отдавна трябваше да обясни на енергетиците и миньорите защо въгледобивът и тецовете на въглища са обречени и защо е необходимо България да има ясни планове за „декарбонизация“, така че да получи значително финансиране от ЕС за прехода към по-зелена енергетика.

Заблудите, че тецовете и мините могат да бъдат спасени се поддържат упорито и от партии в парламента – БСП и „Възраждане“.  В петък те заедно с ИТН се опитаха да осуетят изпращането в Блюксел на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас. Всички други държави от ЕС са представили въпросните планове, които са и условие за еврофинансиране.

В парламента започнаха спешни разговори, като след тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проблема за решен. Борисов обяви, че финансовият министър е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. (това е решение от 2019 г.) и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати. По-късно Асен Василев уточни, че това прави по 140-150 хил. лева на човек.  Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркове. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии. В разговорите е участвал и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Блокади

Магистрала „Тракия“, както и Подбалканският път в района на Гурково, включително Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, съобщи БНР. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Около 200 души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта. Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *