Христо Габеров: Ходих в Африка на лов за картини Художникът от Кърджали пресъздава в платната си впечатления от екзотични страни и от страната ни

  • Той е правил изложби в много държави, негови картини са показвани в Чикаго, Претория и Амстердам

Ради Радев

През 1999 г. Христо Габеров – художник от град Кърджали се среща с Володя Сорокин, който също е човек на изкуството, но освен това е и професионален пътешественик. Двамата заедно решават да пътуват до Африка с колела, да я обиколят и да се върнат в България.

„Хората ходят до Черния континент на сафари. Там ловят животни. Аз обаче отидох в Африка на лов за картини.“ – пояснява Христо Габеров.

Според него е много важно за един художник да събере впечатления. А после да ги претвори в рисунки. Още когато получил поканата от Володя Сорокин, изобщо не се замислил дали да замине. Преди 24 години Христо Габеров е бил колоритен творец със свободна професия. Впрочем и сега също е такъв.

Христо Габеров и пътешественикът Володя Сорокин са пропътували на велосипеди около 16 500 км. Казано по-образно, двамата творци са изминали повече от една трета на обиколката на Земята, използвайки само силата на своите крака. Успели са да съберат впечатления от 23 държави в Европа, Африка и Азия. Видели са световни забележителности като египетските пирамиди, Троя и храма Петра в Йордания.

Впрочем Христо Габеров е направил стотици, може би хиляди снимки по време на своето пътуване. И до този момент Африка е една от основните теми в неговото творчество. В рисунките му можете да видите одухотворените лица на хора от различни африкански племена. Художникът често рисува масаи, лъвове, слонове и все още продължава да дава живот на всички свои спомени и снимки от Черния континент.

На връщане двамата творци и пътешественици карат своите колела през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватска и Сърбия, докато стигнат до родната България (Володя Сорокин има и българско гражданство).

Заради това изключително пътешествие на Христо Габеров тържествено му е връчен Ключа на град Кърджали.

Ново вдъхновение от Родопите

Професионалният художник вече е щастливо женен и има две деца. Но и днес щом реши, че иска да събере нови впечатления и идеи, той пътува из Родопите.

Габеров казва, че младите хора масово емигрират от родопските села.

Остават само възрастните баби и дядовци. Малките населени места постепенно обезлюдяват и полека-лека изчезват от картата на България.

Христо Габеров обикаля все още съществуващите къщи в селата. Разговаря с възрастните хора, които ги обитават. Художникът прави снимки и после ги рисува. По този начин запазва визуалните изображения на села, които скоро ще изчезнат. Творецът прави послания към бъдещето със своите картини.

Според Христо Габеров човек не става художник. Той се ражда такъв. Неговите думи са: „Аз от малък си знаех, че ще рисувам.“

Друга важна тема в творчеството на този популярен художник е християнството. Образите на Исус Христос и християнските символи често се срещат в неговите рисунки.

Христо Габеров е правил изложби в много и най-различни държави. Негови картини са били показвани в Чикаго (САЩ), Претория (ЮАР) и Амстердам (Холандия).

Последната му голяма самостоятелна изложба се казва „Моя цвят“. Тя бе проведена в „Ателие R”, град Бургас през февруари 2023 година.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *