Европейска седмица на програмирането в Икономическата гимназия

Нов живот

За десета поредна година учениците на Професионалната гимназия  „Алеко Константинов“ се включват в Европейската седмица на програмиране, популярна като „EU Code Week“. Това събитие има за цел да насърчи интереса към програмирането, да покаже неговата важност и възможностите, които то предлага.

В този дух, ние от Икономическата гимназия,  решихме да вземем участие и да организираме поредица от учебни и забавни събития, които да вдъхновят младите програмисти и ценители на технологиите.

Учениците от осми клас от специалност „Икономическа информатика“ под ръководството на г-жа Пламена Дюлгерова  проведоха „Час на кодирането“, който бе вълнуващо въведение във виртуалния свят на програмирането. Целта му бе да  докаже, че програмирането е не само иновативно и креативно, но и достъпно за всеки, независимо от възрастта. Осмокласниците научиха, че с помощта на команди могат да създават алгоритми и да управляват обекти в различни програми. За своя „Час на кодирането“ използваха платформата code.org и се потопиха в увлекателния свят на „Minecraft.“ Те се забавляваха като създаваха команди, които даваха живот на героите от играта и им помагаха да преминават през предизвикателства. Този процес им показа, че за да постигнат успех, трябва да са издръжливи и да се учат от грешките си, да настояват, докато постигнат целта си.

Една от най-важните цели на Европейската седмица на програмирането е да насърчи интереса към технологиите и информатиката. В този контекст учениците от 11б клас с класен ръководител Пламена Дюлгерова организираха изложба на компютърни части, на която могат да се видят устройства от далечната 1963 г. Тя включва  различни видове хардуер като процесори, графични карти, твърди дискове и други компоненти. Учениците имаха възможност да се запознаят с начините, по които тези части си взаимодействат, както и с тяхната роля в съвременните компютърни системи. Това събитие не само разширява знанието на учениците за хардуера, но и им предоставя възможността да задават въпроси и да научат повече за информационните технологии.

Саша Ангелова, Арзу Мухарем и Анна Гаврилюк взеха участие във форума Women and girls in STEM  и приеха предизвикателството да участват в Robot Design ChallengeТе преминаха през три обучения в платформата Girls Go Circular. Целта беше да се създаде робот, който да реши екологичен проблем. Момичетата създадоха робота S2A, който може да събира разделно органични и неорганични отпадъци, след което от органичните създава компост, който се използва, когато роботът засажда дръвчета.

За своите усилия всички ученици бяха наградени и получиха сертификати за успешно справяне със задачите. Те потвърдиха, че са готови да продължат своето обучение в изследване на света на програмирането и информатиката, както и да прилагат новопридобитите си знания и умения в бъдещи проекти.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *