Кърджалийци почетоха паметта на героите-освободители на своя град (Снимки+Видео) За нас 21 октомври се съизмерва с 3 март, с 6 и 22 септември, защото на този ден преди 1912 година нашият град е станал отново и завинаги част от българската държава, каза кметът доц. д-р инж. Хасан Азис

Валери НЕДЯЛКОВ

Наскоро отбелязахме две от най-значимите събития в историята на България – Съединението и обявяването на държавната ни независимост. Днес отново застанали почтително, както всяка година в подножието на един от символите на Кърджали празнуваме свободата на нашия град и на Източните Родопи, извоювана преди 111 години. Не е лъжовно усещането, че за нас 21 октомври се съизмерва с 3 март, с 6 и 22 септември, защото на този ден през 1912 година нашият град и регион са станали отново и завинаги част от българската държава. 21 октомври е нашето фактическо Освобождение, то е нашата болка и радост, нашата гордост и предизвикателство, каза кметът на община Кърджали доц. д-р Хасан Азис в  словото си на тържеството по случай 21 октомври – Ден на Кърджали, което се състоя днес пред Паметника на Освободителите в Градската градина.

На почетен караул в подножието на Паметника на Освободителите застанаха знаменосните групи на всички учебни заведения от община Кърджали. В знак на признателност пред героите, оставали костите си на родопска земя  за свободата на Кърджали венци и цветя пред Паметника на Освободителите поднесоха доц. д-р инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали, Никола Минчев – заместник-председател на Народно събрание, Парламентарната група на ДПС, Асим Адемов – евродепутат от групата на ЕНП-ГЕРБ, генерал Атанас Атанасов – съпредседател на ДБ и народен представител, временно изпълняващият  длъжността областен управител Гюрай Сюлейман, Общински съвет в Кърджали, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Военно окръжие,  много  учебни заведения, политически партии, различни  институции и кандидати за кметове на община Кърджали.

С едноминутно мълчание на колене беше почетена паметта на героите- освободители на Кърджали.

Официални гости на празника бяха Никола Минчев – заместник-председател на Народно събрание, Асим Адемов –евродепутат, генерал Атанас Атанасов – съпредседател на Демократична България и народен представител, народните представители от ДПС Елван Гюркаш, Байрам Байрам, Адлен Шевкед,  временно изпълняващият  длъжността областен управител Гюрай Сюлейман, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, енорийският свещеник Отец Петър и районният мюфтия Басри Еминефенди.

Тържеството завърши с празнична програма с участието на мажоретен състав при СУ „Йордан Йовков“ и колективите към Дома на културата.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *